Поводом празника Иконе Пресвете Богородице Тихвинске

Српска и Руска православна Црква 9. јула слави, уз празник Преподобног Давида Солунског, и Чудотворну икону Пресвете Богородице Тихвинске.

Поводом празника Иконе Пресвете Богородице Тихвинске

То је, према предању, једна од икона које је насликао Свети апостол и јеванђелист Лука.

У V вијеку пренесена је из Јерусалима у Цариград гдје је за њу саграђен Влахернски храм. Седамдесет година прије заузимања Константинопоља од Турака 1383. године икона је нестала из цркве и појавила се у блиставој свјетлости над водама Ладошког језера. Чудесно ношена од мјеста до мјеста, зауставила се у близини града Тихвина. На мјесту појављивања иконе изграђена је дрвена црква у част Успења Богородице. Трудом великог кнеза Василија Ивановича, умјесто дрвене, подигнута је камена црква. По наредби цара Ивана Грозног 1560. године при храму је подигнут манастир. Заузевши Новгород, 1613-1614. године шведске трупе су више пута покушавале да униште манастир, али је он спасен залагањем Богородице. Монаси су покушали да побјегну из манастира, узевши чудотоворну икону, али је нису могли помјерити. Ово чудо зауставило је малодушне, и они су остали у манастиру, надајући се заштити Богородице. Браниоци, иако незнатни по броју, успјешно су одбијали нападе непријатеља који је био знатно надмоћнији.

Свенародну прославу Тихвинске иконе Богородице, која је прослављена небројеним чудима, Црква је установила у знак сјећања на њено чудесно појављивање и пораз њених непријатеља посредством Богородице. Икона је по граду Тихвину прозвана Тихвинска. Броја чудеса десила су се захваљујући овој чудотворној икони, а многи болесници били су исцијељени захваљујући њој.

Након Октобарске револуције, 1924. године, манастир у којем се чувала Тихвинска икона је затворен, а чудотворна икона пренесена је у један од храмова Тихвина. Током Другог свјетског рата, и окупације града, икона је пребачена у Псков. Нацисти су 1941. године заплијенили икону, а кад је пао Трећи рајх амерички војници су је однијели у Чикаго, гдје су је православни свештеници чували до обнављања Тихвинског манастира. Икона је 2004. године коначно враћена у свој манастир.

У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу налази се копија ове чудотоворне иконе, поклон Међународног фонда ОКА из Москве.

Икона Пресвете Богородице Тихвинске свечано је допремљена у Никшић, 11.маја 2014. и, у пратњи Његовог Високопреосвештенства Архиепископа петергофског Г. Амвросија и ондашњег Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, свештенства, свештеномонаштва и вјерног народа града Никшића, свечано је унијета у Саборни храм Светог Василија Острошког, након чега је велики број вјерника приступао цјеливању тихвинске светиње.

Свечано бденије са петохљебницом, поводом празника Светог Василија Острошког Чудотворца, служили су Високопреосвећени Архиепископ Амвросије и Преосвећени Епископ Јоаникије уз саслужење бројног свештенства и монаштва наше Епархије и гостујућих свештенослужитеља. Свето богослужење, које је вршено на српском и руском језику, појањем су пратили хорови петроградске Духовне академије и Светог новомученика Станка.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe