Свети царски мученици Романови

Благоверни цар Николај родио се 6/19. маја 1868. године, као син цара Александра III и царице Марије Фјодоровне. Васпитан у духу побожности и уздрживости, он се свагда сећао да на дан његовог рођења Црква слави Светог Многострадалног Јова старозаветног, који је већ столећима узор и симбол смиреног подношења патњи и искушења, уздања у Бога и вере непоколебиве. У једном разговору са председником владе Столипином, десетак година пре своје мученичке кончине, цар је изразио уверење да се он није нимало случајно родио на тај дан, и да је то знамење његовог будућег страдалништва.

Свети апостоли Петар и Павле – Петровдан

Данас празнујемо највећа два јунака у роду људском. Два највећа јунака који су се борили и хрвали и победили – кога? Смрт. Кога још? Грех. Кога још? Ђавола, пакао. Да, ми славимо данас та два највећа јунака апостола, Петра и Павла.

Свети апостоли Петар и Павле – Петровдан

Поводом празника Иконе Пресвете Богородице Тихвинске

Српска и Руска православна Црква 9. јула слави, уз празник Преподобног Давида Солунског, и Чудотворну икону Пресвете Богородице Тихвинске.

Поводом празника Иконе Пресвете Богородице Тихвинске

То је, према предању, једна од икона које је насликао Свети апостол и јеванђелист Лука.

Срећан и благословен почетак Апостолског поста!

У понедељак, 1. јула, почиње пост посвећен Светим апостолима, који траје до празника двојице првоврховних апостола Петра и Павла, 12. јула. Пошто се завршава у дан пре Петровдана и назива се Петровски пост. Овај пост, чији је почетак покретан (јер зависи од Празника над празницима), а завршетак је непокретан, установљен је на основу успомене на апостоле који су после Силаска Светога Духа, а пре одласка на проповед Светог јеванђеља, постили (Дап 13,2-3).

Канонизација Преподобномученице Стефаниде Битољске и Скадарске

Поводом свечаног догађаја канонизације Свете преподобномученице Стефаниде Битољске и Скадарске вечерас, 29. јуна 2024. године, како је раније сапштила Македонска православна црква – Охридска архиепископија, Преспанско-пелагонијска Епархија, у Манастиру Светог Јована Крститеља Слепче, служиће се свечано вечерње богослужење, са почетком у 17 часова. Света архијерејска литургија биће служена сјутра, 30. јуна у 9 часова у Саборном храму Светог великомученика Димитрија у Битољу.

У Херцег Новом одржана Видовданска академија - празничну бесједу произнио протојереј-ставрофор Слободан Јокић

У организацији Црквене општине топаљско-херцегновске и НВО „Спона“, на Видовдан, у петак 18. јуна 2024. године, у Дворани „Парк“ одржана је Видовданска академија, којом је обиљежано 20 година до Мартовског погрома на Косову и Метохији.  

 У Херцег Новом одржана Видовданска академија

Свети пророк Амос

Свети пророк Амос родио се у Јудеји у граду Текуји, недалеко од Витлејема. Из просте и небогате породице, он је проводио дане своје као пастир чувајући стада. Но Господ који гледа не на богате и силне него на смирене и ниште, узе га, као и Мојсија и Давида, од оваца на пророчку службу. И нареди му да иде из земље Јудине у земљу Израиљеву, да тамо пророчком проповеђу приведе к покајању људе, искварене идолопоклонством.

Свети мученик кнез Лазар

Када у Српској земљи цароваше силни цар Стефан Душан (1331-1355) он око себе имађаше многе благороднике и великаше; међу њима беше и знаменити великаш Лазар Прибац Хребељановић. Прибац беше из града Прилепца крај Новог Брда и имађаше троје деце, две кћери и једног сина – овога блаженог и славног Лазара, чије житије и страдање желимо овде да изложимо.

Mолитвени спомен на икону Пресвете Богородице „Достојно јест“

"Достојно јест јако воистину, блажити Тја Богородицу. Присноблаженнују и пренепорочнују и Матјер Бога нашего. Честњејшују херувим и славњејшују без сравњенија серафим, без истленија Бога Слова рождшују, сушчују Богородицу Тја величајем."

У данашњи дан наша Света, Саборна и Апостолска Црква врши молитвени спомен на икону Пресвете Богородице „Достојно јест“