Патријарх Порфирије позива на одбрану права на вјерску наставу у Србији

Српска православна црква апеловала је на јавност Србије, прије свега на родитеље и ученике, да остваре и одбране своје право на похађање вјерске наставе, ма којој вјерској заједници припадали.

Патријарх Порфирије позива на одбрану права на вјерску наставу у Србији

„Позивамо директоре школа и надлежне органе да заштите и поштују права вјерујућих људи и њихове дјеце који су апсолутна већина у нашем друштву“, саопштено је из Српске православне цркве.

СПЦ подсјећа да је јавно указивање Његове Светости Патријарха српског Порфирија на злонамерно поступање неких директора основних и средњих школа у Србији према сопственим ученицима и њиховим родитељима, изазвало буру реакција у јавности. Патријарх Порфирије саопштио је крајем јуна да је веома разочаран информацијом да директори више основних и средњих школа у Србији свјесно обесхрабрују, чак и спречавају ученике и родитеље да се опредијеле за вјерску наставу.

У саопштењу СПЦ се наводи да је допис предсједника Скупштине општине Трстеник од 1. јула јавно свједочанство да су поједини државни органи узели у обзир апел Патријарха и установили тачност његових тврдњи.

У том допису предсједник Скупштине општине Трстеник скренуо је пажњу директорима основних и средњих школа у Трстенику да је одлука о одабиру вјерске наставе искључиво на ученику и да није дозвољено да представници школе врше агитацију за један или други наставни програм.

Допис је упућен поводом информација да директори појединих школа агитују за одређени предмет, најчешће на уштрб вјерске наставе, што није дозвољено.

СПЦ истиче у саопштењу да овај допис, нажалост, свједочи да се ни после двије године од апела ствари нису значајно промијениле.

Довољно је, наводи се у саопштењу, напоменути да је у току школске 2023/24. године просвјетна инспекција утврдила неправилности у вези са извођењем вјерске наставе у чак 21 београдској школи.

Поглавар Српске православне цркве  изразио је забринутост и 7. јуна 2023. године што је вјерска настава у Србији деградирана, из статуса предмета у статус школског програма као и због тога што статус вјероучитеља у Србији није ријешен. Вјерска настава у Србији дио је просвјетног образовног система више од 20 година.

Извор: СПЦ

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe