Никшићанка Зорица Алексић добитница Ордена „Свете мајке Анастасије“

Свечана додјела Ордена „Свете мајке Анастасије“ вишедјетним породицама са простора Србије, Републике Српске и Црне Горе уприличена је, у петак 5. јула 2024. године, у крипти Спомен-храма Светог Саве на Врачару. Међу добитницима је и Зорица Алексић из Никшића, којој је Орден додијељен као „узорној мајци која својом несебичном посвећеношћу подизању будућих покољења и демографској обнови нашег народа представља надахнуће за читаву заједницу“.

Никшићанка Зорица Алексић добитница Ордена „Свете мајке Анастасије“

Свечаности, поводом додјеле Ордена, присуствовали су: Његово Преосвештество Епископ топлички Г. Петар, викар Његове Светости, премијер Србије Милош Вучевић, директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон, свештенство и представници политичког и културног јавног живота.

Орден „Свете мајке Анастасије“ додјељује Фондација Дајане Пауновић, која је основана 2021. године. У сарадњи са храмом Свете Петке, а уз благослов Патријарха спрског Порфирија, установила је Орден „Свете мајке Анастасије“, који се додјељује мајкама са троје и више дјеце које дају посебан допринос заједници.  Тежња Фондације је да им пружи заслужено друштвено признање за њихов несебични допринос и да овај свечани чин постане традиција, која ће ширити свијест о важности породице.

Сабранима се обратио Епископ Петар, који је, преносећи благослов Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, истакао значај мајчинства кроз примјер Пресвете Богородице. Пожелио је да Света Анастасија, мајка Светог Саве, свима буде примјер и заштитница.
Орден „Свете мајке Анастасије“, захвалницу и новчани износ, који додјељује Фондација Дајане Пауновић, добиле су: Александра Шабић са Косова, мајка четворо дјеце, Тања Лечић из Београда, мајка троје дјеце, Маја Горановић из Републике Српске, мајка шесторо дјеце, Јелена Макаји из околине Врбаса, мајка четворо дјеце, Невена Бељаковић из Баљевца, мајка четворо дјеце и Зорица Алексић, мајка троје дјеце из Никшића.

Предсједница Фондације је навела да је Орден „Свете мајке Анастасије“ „одликовање које треба да подсјети сваку нашу породицу да морамо да чувамо нашу традицију, да гајимо праве вриједности, да учимо потомке родољубљу и чувамо нашу вјеру и прелијепу Србију“. Најавила је да ће следеће године додјела Ордена бити организована у једној од највећих наших светиња на Косову и Метохији.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe