Подсјећање на Сабор

На данашњи дан у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Честитајући Вам, браћо, наступајуће божићне и новогодишње празнике, поздрављамо Вас ангелским ријечима мира и љубави: Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља. Одслуживши Свету Литургију и причестивши се Тијелом и Крвљу Бога Љубави, благословом Светог Василија Острошког, обраћамо Вам се поруком овог Световасилијевског сабора.

Отац Мијајло Бацковић: Достојан Епископ Методије – владика љубави и брат сваког човјека са којим се срео

,,Ријечи достојан које су се проломиле и одјекнуле зидинама Цетињског манастира 5. септембра, на устоличењу нашег Митрополита Јоаникија, одзвањаће у недјељу 26. септембра и планинама и горама Дурмитора, Васојевића, Епархије будимљанско-никшићке и цијеле Црне Горе на устоличењу владике Методија“, казао је поводом предстојећег устоличења изабраног Епископа будимљанско-никшићког, шеф Кабинета ове Епархије протојереј Мијајло Бацковић за Радио Светигору.

У ГРАД СМО УШЛИ СА ЦВИЈЕЋЕМ

Још док је испред подгоричког храма Васкрсења трајао ватромет, приређен у част доласка патријарха, ја и мој колега из богословије Александар Вујовић, пробијајући се кроз масу народа, запутили смо се према мјесту на којем смо паркирали свој аутомобил. До нас су допирале вијести о томе да је Цетиње блокирано, те да се очекују велики  нереди. Познаници које смо сретали на путу до паркинга су нас убјеђивали да не идемо у пријестоницу.

О смислу бола и патње

"Ово каза,и потом им рече:Лазар пријатељ наш ,заспао је,но идем да га пробудим"(ЈН.11,11)

Вијест о упокојењу архимандрита Лазара,иконописца, појца, честитог монаха и човјека из манастира Заграђе, на тренутак ме је вратила у јул 2018. године када сам га последњи пут видио и разговарао са њим на никшићком тргу Шака Петровића. Но, та тужна вијест ме је подсјетила и на једно необично познанство које сам баш тога дана склопио.

КОСОВСКА БИТКА И ЊЕН ЗНАЧАЈ У ЦРНОГОРСКОЈ ЈАВНОСТИ ЗА ВРИЈЕМЕ ВЛАДАВИНЕ НИКОЛЕ I ПЕТРОВИЋА ЊЕГОША

др Васиљ Јововић, излагање на Видовданској трибини, Даниловград 26. јун 2021.

КОСОВСКА БИТКА И ЊЕН ЗНАЧАЈ

Косовска битка оставила је дубок траг у српској историји. Она је била судбоносна по опстанак српских држава на Балканском полуострву и с њом је дефинитивно утврђена превласт Османлија на Балкану.

Подвојени човјек: Србин Црногорац

Не постоји Србин Црногорац. Постоји још један Србин који је побјегао са Солунског фронта и са Мојковачке битке. Ја бих то превео у садашње вријеме ријечима да је побјегао са битке за Српство и Србе у Црној Гори!

Подвојени човјек: Србин Црногорац

САБОР ЗА ОДБРАНУ СВЕТИЊА – Никшић, 21. децембар 2019.

Као нека књига отворио се овај дан. Ужасан и лијеп, дан у коме бисмо могли и да волимо и да умремо на исти начин.  Изазива нас вријеме у овоме свијету препуном ироније и апсурда, вријеме у којем не влада ни смисао, ни поредак, ни вриједност… јер „свијет у злу лежи“. Док небо кишом залива град, осјећам се посебно. По временским приликама, по боји, по структури, по људима и њиховој чврстој намјери, овај је дан друкчији; дан звона и анђела, дан молитве и захвалне пјесме Богу и Острошком Чудотворцу.