САБОР ЗА ОДБРАНУ СВЕТИЊА – Никшић, 21. децембар 2019.

Као нека књига отворио се овај дан. Ужасан и лијеп, дан у коме бисмо могли и да волимо и да умремо на исти начин.  Изазива нас вријеме у овоме свијету препуном ироније и апсурда, вријеме у којем не влада ни смисао, ни поредак, ни вриједност… јер „свијет у злу лежи“. Док небо кишом залива град, осјећам се посебно. По временским приликама, по боји, по структури, по људима и њиховој чврстој намјери, овај је дан друкчији; дан звона и анђела, дан молитве и захвалне пјесме Богу и Острошком Чудотворцу.

НеКаТе (НКТ) и полакоте

Најприкладније је да НКТ упоредимо са проблематичним пубертетлијом. За почетак, хтио би да буде оно што није. У најужем саставу не можемо наћи ниједног специјалисту инфективних болести, хигијене са медицинском екологијом, социјалне медицине или других релевантних специјалистичких грана медицинских наука. Овај пубертетлија све „успјехе“ приписује себи, а за неуспјехе оптужује другога – у овом случају народ. Уз све то је оптерећен селективношћу и недосљедношћу.

Подршка средњошколаца из Црне Горе Српској православној цркви

Подршка средњошколаца из Црне Горе Српској православној цркви; Петиција против дискриминаторног Закона о слободи вјероисповјести, отимања црквене имовине и прогона свештенства СПЦ.

Подршка средњошколаца из Црне Горе Српској православној цркви

Митрополит Јоаникије 1941. фашистима сумњив, под надзором полиције

Млади историчар Бобан Батричевић објавио је 14. марта 2020. г. на порталу „Антена М“ чланак под насловом „Случај митрополита Јоаникија Липовца“ Оцене изнесене у овом тексту нису историјска новост, јер их титоистичка историографија понавља 75 година, настојећи да митрополита Јоаникија прикаже као сарадника окупатора, посебно позивајући се на његово присуство на Петровданском сабору, 12. јула 1941.

ЈОАНИКИЈЕ (Пјесма владике Фотија)

Јоаникија нашег у бетонску
тамницу вргоше,
у којој он се ни исправити не може, али ипак усправан оста
пред онима који га затвараше,
гроб себи вечни копајући

Световасилијевска литија
њима смета,
која Свеца Острошког слави,
да Црној Гори слободу јави,
њој Јоаникије са својим народом,
смерним кораком дошета,
слободи - не од овога света

Од срца из Радија Слово љубве: Песма посвећена Епископу Јоаникију

Радио “Слово љубве” Архиепископије београдско-карловачке СПЦ, са благословом главног и одговорног уредника о. Арсенија Арсенијевића – посвећује ову веома симболичну песму Његовом преосвештенству Епископу будимљанско-никшићком г. Јоаникију и свештеницима ове Богом спасаване Епархије, који су прогоњени, утамничени, па потом и ослобођени од стране владајућег режима у христољубивој Црној Гори.