Молитвено прослављен празник Срђевдан

На празник Светих мученика Сергија и Вакха – Срђевдан, у четвртак 20. октобра 2022. године, Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је Свету Архијерејску Литургију, у храму Светог Василија Острошког, у Горњем Заостру, код Берана.

Молитвено прослављен празник Срђевдан

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије, а молитвеном сабрању присуствовао је вјерни народ овог краја.

Ријечима архипастирске бесједе сабране је поучавао Преосвећени владика Методије, честитајући данашњи празник, у народу познат као Срђевдан.

„Народ је увијек повезивао своје животне послове и дјела која је радио са великим празницима и светитељима Божјим. Тако је народ говорио, кад се враћао са катуна, каже: Свети Тома, кога смо јуче прослављали, тјера жене дома, а Свети Срђе још и грђе, значи почиње зима, хладно вријеме да се враћамо у зимовнике, своје насеобине са катуна, онда кажу: Свети Лука у каблове дупа, док је народ живио од каблова, односно, док је музао овце и скупљао сир, скоруп и храну која је била потребна да би преживио и опстао у овим крајевима и просторима. Потом каже: Свети Митар у мјешину итар, тада се, већ, оно што се купило током године начињало и народ је почињао да троши оно што је скупљао цијело љето, своју љетину“, подсјетио је Владика, појашњавајући да је сваки тренутак у животу народ везивао за светињу.

Из тог разлога је, навео је Епископ Методије, у благословеном крају, Горњем Заостру, подигнута је црква и посвећена Светом Василију Острошком, Слава му и милост, најпоштованијем Светитељу у нашем српском народу и шире.

„Као што су се преци наши везали за светињу, и ми тако везајући животе своје и душу своју за оно што је вјечно и непролазно, за светињу, јер нам ваља из овог живота, привременог и земног, краткотрајног који прође, како су говорили руски светитељи, Старци оптински, као млади ждребац у галопу кад пролети, тако пролете наши земаљски дани у овоземаљском животу. Зато су стари знали да сваки тренутак треба везати за светињу, да би се спремала љетина, да би имали чиме изаћи, са дјелима својима и са стањем душе своје пред Господа, пред свете Његове и пред претке наше, који су нам оставили оно што је најпретежније и најдрагоцјеније, а то је светиња и предање о светињи, свету вјеру православну хришћанску, коју је чувала и очувала и очуваће до краја свијета и вијека, ако Бог да, Црква наша народна, српска свеправославна, Христова Црква, коју је Он основао и устројио, поставио јој јаке темеље прије двије хиљаде година“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Он је истакао да је темељ Цркве вјера наша коју смо од предака наслиједили.

„Бог вас благословио и овај дивни празник укријепио и орадостио у овим тешким данима за наш народ и цијели свијет, који се тресе у страху од исхода шта ће бити са овим свијетом, али хришћани су увијек имали наду у помоћ Божју и на свеце Божје којима се молимо и чијим путем гредимо“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Г. Методије.   

Храм Светог Василија Острошког у Горњем Заостру код Берана освештао је на празник Светих мученика Сергија и Вакха, 20. октобра 2019. године, ондашњи Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe