У Саборном храму у Никшићу одслужен молебан за почетак нове школске године

У недјељу 1. септембра 2019, у Саборном храму Светог Василија Острошког, свештенство никшићког намјесништва одслужило је молебан за благословен почетак нове школске године.

У Саборном храму у Никшићу одслужен молебан за почетак нове школске године

Светом богослужењу присуствовало је мноштво дјеце предшколског и школског узраста, студената, просветних радника и родитеља
Свештенство је, молећи се за благослов Божији, произнијело молитве за здравље, стицање знања и умножавање љубави свима који почињу нову школску годину и за сав присутни вјерни народ. Многобројној дјеци, и свима сабранима, бесједом се обратио протојереј Миодраг Тодоровић, који је поручио да кроз школовање дјеца треба да се усавршавају, да стичу мудрост, али и да чувају незлобивост коју имају као дјеца.

„Да будете мудри и незлобиви, да будете паметни, а да не будете горди, да будете незлобиви, а да не будете глупи. Тек кад тој својој незлобивости додате мудрост, умност онда ће те бити праве, истинске цјеловите личности и прави људи Божји“, рекао је о. Миодраг.
Он је додао да школа треба да помогне дјеци у томе, да их припреми, окуражи, а учитељи и наставници да им буду најбољи и најближи пријатељи, као што је Христос најбољи друг дјеце, јер је рекао: Пустите дјецу нека долазе мени.

„Тако треба ваши учитељи и наставници да вас пусте до себе, да се не бране својим спољашњим ауторитетом, гордошћу, него да вас пусте, јер ће они од вас да се науче незлобивости, а ви ћете да се од њих научите памети и мудрости. Ви сте заједно са својим наставницима једна цјелина и школе су зато дате и саздате, како рече пјесник Његош, да се у њима оштре људски духови и људски умови, а не да се у њима дјеца дресирају и по неким шемама и плановима стварају тобоже „нови људи“, констатовао је свештеник Тодоровић.

Поручио је сабранима да имају дубоке корјене, јер је народ из којег потичу дубоко културан.

„Наша култура је давнашња. Чули сте за Ћирила и Методија, за нашу азбуку ћирилицу, чули сте за Светог Саву, за све Петровиће, Николу Теслу, Пупина и многе друге, а сви они су били дубоко традиционални, уважавали су своју културу и оно што је било прије њих. С тога, ви имате добру подлогу да на томе што је већ стечено, дограђујете и изграђујете себе“.

„Нека би Бог био са вама и сви свети људи, заштитник овог града, Свети Василије Острошки, светитељи које славе ваше породице, да вас укријепе на путу сазријевања и путу изградње“, пожелио је на крају свог обраћања отац Миодраг.

Најавио је да ће у недјељу, 8. септембра наставити са радом вјеронаука при никшићком Саборном храму.  

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe