Молебан за почетак нове школске године у Бијелом Пољу

У недјељу 1. септембра 2019. године, када наша света Црква прославља светог мученика Андреја Стратилата у храму светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу након вечерње службе служен је молебан за благословен почетак нове школске године.

Молебан за почетак нове школске године у Бијелом Пољу

Молебан је служио јереј Никола Скопљак парох бјелопољски уз саслужење протојереја – ставрофора Дарка Пејића, архијерејског намјесника бјелопољског. Након одслуженог молебана ријечима пастирске поуке сабраној дјеци и просвјетним радницима обратио се јереј Никола Скопљак пожељевши да молитве које су принијете Господу буду на здравље и спасење онима који уче и онима који се уче, рекавши: „Да Господ са висине обиталишта свога пошаље благослов и благодат Пресветога Духа свога на све нас сабране у овоме светоме храму и да као што приличи сваком православном хришћанину сваки посао започињемо са благословом и завршавамо са благодарношћу Господу своме. Дивне су ове молитве које чусмо данас. Оне нас призивају да као искрена дјеца примимо у срца наша и у ум наш колико је у нашој моћи ону науку која нам се предаје у нашим школама.“

Отац Никола је замолио дјецу да прије свега узрастају са својом Црквом кроз молитву, а потом и у школама. Он је истакао: „Данас сви ми сабрани у овоме светоме храму имамо велику улогу – и родитељи и дјеца и професори. Дјеца да слушају и повинују се својим родитељима, родитељи да васпитавају своју дјецу у духу честитости, у духу православља и да своју дјецу науче основним моралним вриједностима саобразно узрасту у којем се дјеца налазе, а такође и велику улогу имају наставници и професори, који су дужни да истински, искрено из свег срца поучавају дјецу.“

„Све ово треба да буде из срца и искрено и када се то споји, биће благословено и даће плод, и тај плод Божанске љубави изродиће у једну јаку мјеру. Зато вас молим да у наредној школској години се поучавате на истински  начин, начин моралности и вриједности, честитости, да изучите науку колико је у вашој моћи. Господ тражи од нас труд, а гдје буде труда биће и знања и плодова. Немојмо дозволити да нас љеност савлада.“ – казао је отац Никола.

„Кад год је тешко помолите се Господу, а он ће помоћи када направимо први корак, када уложимо труд. Морамо ићи стопања знања, а и Богопознања.“ – бесједио је отац Никола.

На самом крају отац Никола је пожелио успјешну нову школску годину, а сабрани су приступили цјеливали часни Крст, покропили се освећеном водом и на благослов добили икону.

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe