У Никшићу представљена књига „Видјех Јерусалим и видјех све“ професора Веселина Матовића

Књига „Видјех Јерусалим и видјех све“ аутора Веселина Матовића, која је објављена са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Јоаникија, а издавачи су: Митрополија црногорско-приморска и Поклоничка агенција Митрополије „Одигитрија“, представљена је, 29. фебруара 2024. године, у ЈУ „Захумље“ у Никшићу.

У Никшићу представљена књига „Видјех Јерусалим и видјех све“ професора Веселина Матовића

У овој књизи путописа аутор је објавио текстове „Цртице са поклоничког путовања у Свету земљу које је трајало од 22. до 26. априла 2023. године“ и фотографије, које прате текст аутора Радоја Раџе Живковића.

Матовић је, навела је књижевницa Милицa Бакрач,  рођен у Бањанима код Никшића, завршио Филолошки факултет – група за српскохрватски језик и југословенске књижевности, у Београду, 1977. године. Двадесет седам година радио је као средњошколски професор у Никшићу, а 2004. године, заједно са 26 колега, успротивио се преименовању српског језика у црногорским школама.
Објавио књиге прозе „Кукавичје јаје“ и „Слијепи путници“, књигу есејистичких текстова „Ковачи лажног језика“, расправу „Ноћ дугих маказа – потискивање српског идентитета у црногорским уџбеницима и програмима за језик и књижевност“, књигу „Ћирилица и латиногорица“, о подвигу бјелопавлићких учитеља из 1916. године и процесу латинизације Црне Горе. Објављује аналитичке и књижевно-критичке радове у листовима и часописима у Црној Гори, Србији и Републици Српској. Од 2005. године главни је и одговорни уредник часописа „Слово“.

У промоцији су учествовали: јеромонах Јефтимије Шкулетић, игуман Пивског манастира и књижевник Милутин Мићовић, обојица учесници овог поклоничког путовања.

Обратио се и аутор, Веселин Матовић, који је подсјетио на ауторе који су писали о Јерусалиму, наводећи да је веза Срба са Јерусалимом од Светог Саве и његова љубав за Јерусалим, чудесна. Послије њега стално су, и то у најтежим временима, Срби из разних крајева путовали у Јерусалим, чак и Арсеније Чарнојевић, чији путопис, нажалост, по ријечима Матовића, није сачуван. Први цјеловитији извјештај оставио је Доментијан, који је путовао са Светим Савом, потом Јеротеј Рачанин, а по мишљењу Матовића, најљепше су о путовањима у Јерусалим писали Митрополит Сава Косановић и Јован Дучић.

„Нијесам успио да пренесем у књизи неки доживљај, просто је немогуће, али, људи који су читали кажу да им је то било јако пријатно и да су много шта доживјели читајући. Читао сам Библију, Jеванђеља, желио сам да пођем у Јерусалим, мислио сам, можда, нећу никада, али ето, десило се, па сам за то посебно захвалан Митрополиту Јоаникију и оцу Остоји што су ми то омогућили“, рекао је, између осталог, Веселин Матовић.

Публика је на крају вечери могла да узме примјерке промовисане књига, као дар издавача Митрополије црногорско-приморске и агенције „Одигитрија“.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe