Златним ликом Светог Петра II Ловћенског Тајновидца одликовани Мирослав Коривица, Слободанка и Раде Булајић

Након Литургије, која је, на четврту недјељу по Духовима, 5. јула 2020. служена у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, уприличено је свечано уручење високог одликовања Митрополије црногорско-приморске – Златни лик Светог Петра II Тајновиодца ловћенског.

Златним ликом Светог Петра II Ловћенског Тајновидца одликовани Мирослав Коривица, Слободанка и Раде Копривица

Најприје је добродошлицу Митрополиту црногорско-приморском Амфилохију пожелио Преосвећени Епископ Јоаникије, захваливши на благослову који доноси овом граду и овом народу, увијек, када богослужи у овом светом Храму.

„И овог пута лијепим поводом, да се заједнички Богу помолимо, причестимо Светим Тајнама Христовим, нахранимо Божје љубави и Божје милости, а после свете службе да одликујете оне који су својим животом, својим дјелима, својим поступцима то заслужили“.

„Видимо да они, који данас свједоче вјеру, да су толико та свједочанства важна да то цио свијет примјећује, јер овдје свједочити вјеру значи жртвовати много, врло често значи жртвовати посао и хљеб свакодневни, остати на улици, али они којима је преча вјера, част, образ и поштење то чине и то им никада неће бити тешко, ни до сада ни по сада, а како ми се чини, имаћете све више прилика да одликујете такве људе и такве породице“, казао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Митрополит је Златним ликом Светог Петра II Ловћенског Тајновидца одликовао Мирослава Копривицу из Никшића за исповједничко свједочење вјерности Христу Богу и ћивоту Светог Василија Острошког, чији дом је одбио да руши, на Блиској гори код Улциња. Уручујући ово високо одликовање Митрополит Амфилохије је казао:

„Тамо гдје је Копривица био позван да руши, да скрнави ту светињу Божју, на Блиској гори, био је читав кордон полицијски наоружан до зуба. Ова власт је позвала у 5 сати ујутру да уништавају кућу, коју је почео народ да гради за монахиње, у име Црне Горе, из разлога да наводно није тражена дозвола. Треба имати у виду да је у Улцињу преко пет хиљада зграда саграђено, међу њима и хотел неког Кељмендија са Косова, који је један од савремених пљачкаша Косова и широм свијета. Ништа не смета што је он тамо подизао, хвала Богу што људи граде, добро је да се гради, а не да се руши, међутим, ова власт је нашла да руши зграду коју су сељаци од своје сиротиње почели да граде.

Нека је благодарност нашем Мирославу Копривици. Додјељује му се Златни лик Светог Петра II Ловћенског Тајновидца за исповједничко свједочење вјерности Христу Богу и ћивоту Светог Василија Острошког, чији је дом одбио да руши заједно са двојицом својих сатрудника, на Блиској гори код Улциња“, истакао је Владика Амфилохије.

Златним ликом Светог Петра II Тајновидца ловћенског, такође, су одликовани Слободанка и Раде Булајић, јер су се, родивши једанаесторо дјеце, потрудили да испуне заповијест Божју: Рађајте се и множите се, и напуните земљу и владајте њоме.

Митрополит је искористио прилику да прокоментарише недавно усвајање Закона о истополним браковима, у Скупштини Црне Горе, те раније донијет закон о озакоњењу абортуса.

„Да су се ови наши Булајићи, који су родили 11 дјеце, а чујем да, већ, имају и 30 унука, придржавали оног безбожног закона, који је донијела Скупштина Црне Горе за озакоњење абортуса, односно чедоморства - то је постало закон, а то смо научили од обезбожене Европе, не оне праве, истинске Европе. Донијели су такав закон, као што су донијели још безбожнији и античовјечији закон за регистровање тзв. животних партнера, гдје је оскрнављена светиња породице. Никада у историји, на такав безбожни начин, није светиња породице оскрнављена као што је то урадила Скуштина Црне Горе у име “човјекољубља“, озакоњење содомије“.

„Обоготворење смрти је учинила Скупштина Црне Горе, ових дана, обоготворивши оно што је гријех, што рађа смрт и из чега се не рађа живот. Брак је светиња Божја благословена од Бога. Газити по том закону, озакоњивати нешто што гази по том закону, што обоготворује гријех људски, смрт и ништавило, могу само безумни људи и безумна сабрања. Ево свједока наших Булајића. Данашња власт је озаконила и ово отимање светиња, скрнави светињу брака, светињу људског живота, једно друго рађа, дај Боже да се врати та обезбожена Европа и они који слиједе путем такве Европе, да се врате закону Божјем, да се врате природи људској, на изворни начин, и поштовању људске природе, закона и заповијести Божјег. Има ли љепшег благослова и већег богатства на земљи од онога чиме је наше Булајиће Бог благословио, чиме их је обогатио“, поручио је Високопреосвећени Митрополит Амфилохије.  

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe