Др Лепосавић: „Иновирани“ Предлог закона не садржи главне препоруке Венецијанске комисије

„Иако званичници тврде да су у нови иновирани Предлог закона о слободи вјероисповијести унијели све препоруке Венецијанске комисије, чињенице показују да су у најспорнијим тачкама сугестије Венецијанаца потпуно игнорисане“, изјавио је за Светигору др Владимир Лепосавић, члан правног тима Митрополије црногорско-приморске.

Др Лепосавић: „Иновирани“ Предлог закона не садржи главне препоруке Венецијанске комисије

Лепосавић, који је експерт за заштиту људских права, нумерички је илустровао ову чињеницу рекавши да је само о имовинском сегменту овог закона (фамозном члану 62) Венецијнска комисија дала осам препорука, а Влада је од њих у Предлог закона уврстила само пола једне препоруке.

„Митрополија је овим прописом дискриминисана јер не ужива правну заштиту коју има сваки други власник имовине у Црној Гори“, рекао је Лепосавић истаквши да се имовина Цркве неће шитити кроз редован судски поступак, већ ће је држава испитивати у управном поступку, чиме се крши препорука Комисије да се по питању имовине не спроводи никакав ad hoc поступак. Он је нагласио да је овдје ријеч о таквом поступку који је скован искључиво за епархије СПЦ у Црној Гори.

Члан правног тима Митрополије црногорско-приморске је посебно нагласио да је предалагач кроз козметичке, углавном лексичке, промјене у тексту желио да створи илузију да је текст усаглашен са препорукама из Венеције.

„Заправо текст Предлога није усаглашен ни са Уставом Црне Горе јер прописује ретроактивну примјену закона“, рекао је Владимир Лепосавић додавши да закон такође крши уставну заштиту права својине од сваког произвољног угрожавања. „У овом предлогу имамо типичан примјер таквог поступања државе према Цркви“, истакао је саговорник Светигоре.

„Предлогом овог закона искључује се читав сет прописа попут Закона о својинско-правним односима, који је статика правног система“, нагласио је Лепосавић рекавши да личи на то да овај закон уопште није писао правник, а да правни тим Владе покушава да га ефемерним промјенама учини смисленијим.

„Из Владе су питања заштите права имовине прогласили политичким питањем, чиме су осујетили сваки дијалог“, рекао је др Лепосавић истакавши да то није само погрешно, него и опасно, јер се ради о неопрезној игри пошто је право својине, заправо, право на опстанак сваког појединца.

„То је мимикрија у којој Црква не може учествовати осим на своју отворену штету“, закључио је др Владимир Лепосавић.

Цио разговор са г. Лепосавићем, који је водио ђакон Павле Божовић, можете да послушате на линку: https://svetigora.com/leposavic-inovirani-predlog-zakona-o-slobodi-vjer…

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe