Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови

У 9. недјељу по Духовима, на празник Светог мученика Евсингија и на претпразништво Преображења Господњег, 18. августа 2019, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије, уз молитвено учешће вјерног народа.

Ријечима архипастирске бесједе сабраним вјерницима обратио се Епископ Јоаникије. Честитајући наступајући празник Преображења Господњег Владика је казао да се, већ, унапријед, почињемо радовати том великом и дивном празнику свјетлости Божје.

„Господ Исус Христос је својим ученицима, прије страдања, показао каква ће бити слава будућег вијека, а то је слава Христа Васкрслог, тако да, данас, у недељни дан, помињемо и Преображење Христово, помињући, на неки начин, једну те исту ствар. Слава Васкрсења Христовог, која обасјава сваки недељни дан, је истовремено и слава Преображења, јер је Царство небеско - Царство Божје животворне, вјечне свјетлости у којој се преображава сваки онај који у Христа вјерује, њоме се испуњава, њоме се просветљује“, рекао Преосвећени Владика.

Бесједећи о догађају Христовог Преображења, који је описан у Јеванђељу, Владика је казао да је Господ Исус изашао на високу гору, а по предању то је Таворска гора у Светој земљи, гдје се Господ са ученицима више пута повлачио. Пошто се приближавао дан Његовог страдања Он је умножио своје молитве и поучавао своје ученике да се Богу моле.

„У једном моменту, када се молио пред својим ученицима, из Његовог лица, из Његових хаљина заблистала је неисказана свјетлост, чудеснија од ове дневне, сунчане свјетлости, јер је Његово лице изливало такву свјетлост да очи људске нијесу могле поднијети. То је она свјетлост која обузима не само очи, него просвјетљује и обасјава цијело биће човјеково“, нагласио је Његово Преосвештенство.  
Зато је, по Владикиним ријечима, Свети апостол Петар казао: Господе, добро нам је овдје бити, јер је својим бићем упијао свјетлост Божју, а то је животворна свјетлост.

„По овоме видимо да је наша вјера није тамна, није мрачна, није злобна, пакосна, злопамтљива, него кад је свијетла она је и огњена, а тај Божји огањ спаљује сваку злу помисао, сваку таму и мрак прогони. Није чудо што у нашем народу имамо такве пјеснике као што је Његош. Његова „Луча микрокозма“ је, заправо, химна Божјој вјечној свјетлости, стваралачкој, која просвјетљује сваког човјека који долази на свијет, слави ону свјетлост која прожима цијелу творевину Божју“, бесједио је Епископ Јоаникије.

Указао је да је из Христовог човјечанског тијела и Његове човјечанске природе засијала свјетлост, а то значи, истакао је Владика, да Господ све који у Њега вјерују, са којима се сјединио, призива да се напоје том свјетлошћу.

„Његова свјетлост у Цркви Његовој, кроз Свете Тајне, кроз биће Цркве Његове, кроз живот Цркве Његове, распростире се кроз сва времена и кроз све вјекове. Допире до нас, обузима оне који су раније живјели у вјери, нас који сада живимо у вјери, обузеће и оне који буду послије нас, сва покољења, све нараштаје и на чудесан начин их сједињује“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe