Друго бденије и монашење у метоху у Долима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, у петак пете недјеље свете Четрдесетнице, 12. априла 2019, Друго бденије, током којег се чита Акатист Пресветој Богородици, у спомен-храму Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља у Долима. Преосвећени Епископ је, овом приликом, постригао у чин мале схиме искушеницу ове светиње сестру Бранку (Миљанић), давши јој монашко име Јелена.

Друго бденије и монашење у метоху у Долима

Овој дивној великопосној служби, у којој су Владици Јоаникију саслуживали свештенослужитељи Епархије будимљанско-никшићке, присуствовали су бројни вјерници и женско монаштво из више манастира у Црној Гори, које је дошло да са сабранима подијеле велику духовну радост.

Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије постригао је, потом, у чин мале схиме искушеницу спомен-храма у Долима, који је метох Пивског манастира, сестру Бранку, давши јој монашко име Јелена. Искушеницу Бранку полагању монашких завјета привела је игуманија манастира Подмалинско, мати Катарина. Новопострижена монахиња Јелена добила је име по Светој царици Јелени, мајци Светог цара Константина.

Ово је догађај од великог значаја, како за сам метох у Долима, који је подигнут у спомен на невино пострадале пивске мученике, које је Свети Архијерејски Сабор СПЦ канонизовао 24. маја 2017, тако и за сама Дола, јер је сестра Јелена прва монахиња у овом знаменитом и историјском крају мученичке Пиве. Молитвама Светих новомученика Пивских Господ је испунио молитве и мољења многих да ова, из велике љубави, започета светиња своје прве житеље добије у тренутку његове духовне и материјалне надградње.

Након извршеног пострига, Епископ Јоаникије честитао је сестри Јелени примање монашког пострига и пожелио јој је благослов Божији и спасење у подвигу.

„Монашки завјет јесте обнављање благодати крштења, јер свлачење старог човјека и облачење новог није нешто тренутно, ни механичко. Господ нам је дао силу и благодат на светом крштењу да се обучемо у новог човјека, да се обучемо у свјетлост, у Христа, али за нас хришћане то зависи од наше воље. Оно што смо примили треба да сачувамо, а да бисмо сачували треба и да се потрудимо. Свући старог човјека значи одрећи се старих, лоших навика, везаности за свијет, одрећи се од свјетског размишљања, сујете, од „пусте обмане овог живота и свијета“, одрећи се свега што нас поробљује и понижава као људе Божје, што помрачује лик Божји у нама“, казао је Његово Преосвештенство, додајући:

„То је први дио овог великог подвига, а следећи је да се обучемо у новог човјека, да се обучемо у Христа и Његову благодат Пресветог Духа, у Његову истину, правду, љубав, ширину, у Његову доброту, простоту, жртвеност“.

Поручио је да Бог помаже на том светом путу онима, који то истински желе и траже, који куцају Он ће им отворити, који траже они ће и наћи.

„Наша сестра, крштено име Бранка, данас је добила име Јелена и ово мјесто јој је дало име, јер је ово мјесто исто што и Голгота Христова - Дола, гдје су побијена дјеца, мајке, старци, гдје су пале невине пивске жртве, гдје је сваки камен заливен крвљу Пивских новомученика. Ово мјесто се, заиста, по својој тајни и по свом значењу, изједначује са Гологотом Христовом, јер Христос је као човјек пострадао на Крсту и, сигурно, је био са онима који су овдје пострадали, снажио их светом вјером, својом жртвом, примио њихову жртву, осветио и пројавио Пивске новомученике за своје угоднике и ово мјесто као своју Голготу“, бесједио је Преосвећени Епископ.

Говорећи о Светој царици Јелени, мајци цара Константина, по којој је новопострижена монахиња добила монашко име, Владика је указао да је она, 300 година послије Христовог страдања, открила Голготу и нашла Часни и животворни крст Христов.

„Мјесто Христовог страдања, које је било запуштено и понижено, она је очистила и пронашла Христову Голготу и Христов Крст, који је одмах пројавио своју силу“.

„И наша сестра, нова Јелена, дошла је на мјесто пивске голготе и овдје се снажи силом Часног крста, која је укријепила и осветила мученике Пивске, која ће и њу као нову монахињу, нову нашу сестру у Христу, укријепити и оснажити да ове свете завјете, које је данас положила, испуни и да послужи овој светињи, служећи истовремено тако свом спасењу и ближњима својим“, казао је Владика будимљанско-никшићки, поручујући:

„Да јој Господ дарује снаге, јер је изузетно похвално што је одлучила да прими монашки чин, по угледу на Светог Симеона и Ану; не само они, него су и многи, у нашој историји, веома познати монаси који су Богу угодили, претходно живјели у браку, па, када су дошли у године када треба више размишљати о спасењу своје душе, они су се опредјелили да се посвете служби Цркви, служили Богу у монашком чину. Нека Бог да нашој сестри Јелени снаге духовне да иде овим путем са кротошћу, смирењем, покајањем да би је Господ наградио неизрецивим својим и вјечним добрима и уврстио у своје Царство небеско са свима светима“.

За све присутне припремљена је трпеза љубави.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe