Епископ Јоаникије на Света три јерарха служио Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови

 

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Света три јерарха, у сриједу 12. фебруара 2020. Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Епископ Јоаникије на Света три јерарха служио Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови

Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство беранског намјесништва и монаштво Манастира са којима и игуман Владислав (Цветковић), настојатељ манастира Блишкова.

Сабраним вјернима ријечима пастирске бесједе обратио се протосинђел Евстатије (Драгојевић), сабрат манастира Ђурђеви Ступови.

Света Три Јерарха

Ово заједничко празновање великих светитеља, стубова Цркве Христове: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог установљено је у XI вијеку. Када у народу наста расправа ко је од њих тројице већи, и када се једни назваше Василијани, други Григоријани, а трећи Јованити, њих тројица се јавише у сну епископу Евхаитском Јовану, прво понаособ, а онда сва тројица у великој слави и љепоти и рекоше му: „Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно… нити има међу нама првог и другог“. И посавјетоваше га да им напише заједничку службу и да им се одреди дан заједничког празновања.
Овај дан Грци славе не само као црквени, него и као највећи национални и школски празник.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe