Црквени хор „Младенци“ одржао са гостима први концерт - приход намијењен манастиру Ђурђеви Ступови

На дивни и радосни празник Благовијести, у трећу недјељу Васкршњег поста, 7. априла 2024. године, у Центру за културу у Беранама , одржано је донаторско вече за манастир Ђурђеви Ступови.

Црквени хор „Младенци“

Сабране, у препуној сали беранског Центра за културу, благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије. Навео је да, више од двије хиљаде година, како се на данашњи дан, Благовијести, зачуо шапат архангелских уста на дјевичанско уво Пресвете дјеве, који је благовијестио највећу радост људског рода, благовијест спасења и избављења у лику Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа.

„На данашњи дан Он се зачео од Духа Светог и Марије дјеве, а вјековима после тога исти тај архангелски шапат кроз уста оних који су сљедовали Христу и кроз ове просторе су вјековима свједочили славу Божју, нарочито, кроз древни и дивни и свети манастир Ђурђеви Ступови“.

„Вечерас смо се окупили да чујемо, као што је рекао пророк и псалмопојац Давид, из уста младенаца, мале дјеце и одoјчади „Начинио си себи хвалу“. Управо је на те пророчке ријечи посјетио Господ наш Исус Христос онога дана када је ушао у Јерусалим на Цвијети, празник којем полако идемо у сусрет, кад су чули Јевреји, књижевници и фарисеји и старјешине јудејске дјецу да славе Христоса као сина Давидовога и као цара Израиљевога, они су пуни гњева и једа рекли: Чујеш ли шта ова дјеца говоре? Он их је тад подсјетио на ријечи пророка Давида: Из уста мале дјеце, односно младенаца и одојчади начинићу себи хвалу“, рекао је Владика, додавши:

„Господ, не само Младенце, које ћемо вечерас чути како чине славу и хвалу Богу, и поју у Његову славу, већ и сви они, који су кроз све вјекове сљедовали Христу богочовјеку на путу спасења, уврстили су се у тај смирени и кротки ход Младенаца који поју Богу, а чијим појањем овдје почиње и зачетак се дешава у овом земаљском животу и који никад не престаје, него одјекује у вјечности, у просторима близине Божје и Царства небеског на сву вјечност, ако Бог да“, казао је Епископ будимљанско-никшићки.

Изразио је радост што су се на данашњи празнични дан окупили да чују премијерно извођење хора „Младенци“ којим руководи Анђела Јовићевић Брајовић, која је, по ријечима Епископа Методија, највише допринијела да овај хор дивно слави Бога.

Црквени хор „Младенци“

„Они дивно, вјешто и умилно славе Бога и произносе молитве у нашој највећој светињи Ђурђевим Ступовима и што је текст пјесме, посвећене Ђурђевим Ступовима, управо написао онај који се највише овдје потрудио протеклих година на буђењу духовном и успостављању литургијског и богослужбеног живота у цијелој Епархији будимљанско-никшићкој, Митрополита нашег Јоаникија“.
„Поздрављам овај дивни хор и дивну хоровођу Анђелу, све вас који сте се окупили и да свесилни Бог и Господ свемоћни да и отвори уста наша, свих нас који смо се овдје окупили и да нас удостоји да и ми прослављамо Бога, на сву вјечност“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Методије.  

Одржан је први солистички концерт Омладинско-дјечјег црквеног хора „Младенци“ током којег и премијера спота за ауторску пјесму „Ђурђеви Ступови“.

Хор је прву Литургију појао на празник Преподобне Ксеније Петроградске 2021. у манастиру Ђурђеви Ступови. Основан је, с благословом ондашњег Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, у новембру 2019. године, окупивши тада 27 чланова, узраста од 8 до 14 година. Већ следеће године имали су веома запажен наступ на Светосимеоновској академији у Беранама. Захваљујући великом труду диригентице Анђеле Јовићевић Брајовић, овај Омладинско-дјечји хор узраста и развија се, пратећи црквени живот и чувајући дух саборности. Својим дјечјим умилним гласовима учествовали су у прославама Светог Саве, првог Архиепископа српског, пјевајући на приредбама које се одржавају под сводом манастира Ђурђеви Ступови. Вођени благословом Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, Епископа будимљанско-никшићког Методија и Светих Четрдесет мученика Севастијских, чије име су понијели, одржали су први солистички концерт у славу Господа Бога и Пресвете Богородице, чији празник Благовијести данас прослављамо.

Гости концерта били су рецитатор Стефан Радоњић и КУД ”Лим” - руководилац хаџи Милисав Тмушић , као и вокални солисти: Филип Вучић, баритон, сестре Марија и Милена Јовићевић, а у инструменталној пратњи: Наталија Дјаченко, Драгана Поповић, Стефан и Андреј Пајковић, док је водитељ програма била Ивана Рмуш.

Наступ хора „Младенци“ пропраћен је дугим и бурним аплаузом, па се у име хора „Младенци“ обратила диригентица Анђела Јовићевић Брајовић:

„Заиста сам пријатно изненађена што је вечерас сала пуна, а то ми је доказ да после пет година рада са хором, у овом граду, у овој Црквеној општини, публика, црквени људи као и грађани Берана, препознали су наш рад и нашу мисију. Она је, прије свега, црквена, духовна, а желимо да утичемо, колико смо у могућности, на музичку културу овог града. Захвална сам вам свима, слали сте нам дивну енергију, а желим да се осврнем и на премијеру пјесме и на реализацију овог концерта, и да захвалим свима који су се „уградили“ у овај концерт“.

„Да поменем прво нашег Митрополита Јоаникија као некога ко је оснивач хора и чији сам благослов добила. Он је заиста много урадио за реализацију овог концерта, наш Владика Методије, али ми смо његови, подразумијева се да смо његова чеда и да брине о нама, свештенство, спонзори. Врло смо захвални, и наравно, желим да поменем да су вечерас са нама и наши аранжери, аутор пјесме Александар Ковачевић са супругом Слађаном, који су дошли из Београда због премијере. Захваљујем и оцу Слободану на иницијативи за реализацију и свесрдној помоћи за снимање пјесме. Свима вам хвала, трудићемо се и надаље да задовољимо све оно што захтијева црквена, духовна, литургијска и уопште музика као умјетност“, навела је Јовићевић Брајовић.

Црквени хор „Младенци“

На крају вечери чланови хора су захвалили диригентици на великом труду и љубави, којим их руководи из године у годину. Обраћање је прочитала Александра Обрадовић:

„У кућици, у парку гдје се одржавају пробе, која је мала као што је била Витлејемска пећина, осјећа се топлина у нашим очима и огледа свјетлост јача од сунца. Топлину одржава огањ љубави у нашим срцима, баш, као што се могла осјетити љубав Мајке Божје према Богу у тој малој пећини. Малу кућицу у парку обасјава наша професорица са којом смо чули прве ријечи Јеванђеља, као темеља нашег стремљења ка нечему вишем. Својим поступцима објаснила је све ријечи наше омиљене пјесме „Љубав нити броји, нит` мери, нит` снева“. Створила је од нас не само савршен хор, већ и праве пријатеље и људе. Приближила нас је Богу и научила нас како се истински воли“.

Црквени хор „Младенци“

„Драга професорице, од прве пробе осјетила се Ваша љубав према Богу, а ко воли Бога воли и све око себе. Научили сте нас разним лекцијама, од Вас смо слушали најљепше приче, пјесме и молитве. Прошло је много времена од наше прве пробе, од наших првих научених пјесама, учења Литургије и нашег првог наступа. Сада, послије шест година, на челу са Вама, са поносом стојимо на сцени на нашем првом солистичком концерту и представљамо своју прву ауторску пјесму. Да није било Вас ми данас не бисмо били овдје гдје јесмо. Дугујемо Вам велику захвалност за све што радите за нас. Од свег срца желимо да овај хор потраје још дуго, воле Вас Ваши Младенци. На многаја љета!“.  
 
Приход са донаторског концерта, чија улазница је била добровољни прилог, намијењен је манастиру Ђурђеви Ступови. Организатори догађаја су: Епархија будимљанско-никшићка, Митрополија црногорско-приморска, ЦО Беране.

 

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe