Црквена општина Рожаје: Негирање злочина над православцима у Буковици и Бијелој Цркви је позив на протјеривање хришћана

„Црквена општина рожајска згранута је и дубоко разочарана, недавном изјавом Алмира Авдића, предсједника Скупштине општине Рожаје, коју је пренијела Радио-телевизија Рожаје а у којој је позвао на брисање појединих фрески у овдашњем храму, посвећеном Светом Јовану Крститељу“, наводи се у реаговању ЦО Рожаје, достављеном нашем порталу.

Црквена општина Рожаје: Негирање злочина над православцима у Буковици и Бијелој Цркви је позив на протјеривање хришћана

У реаговању Црквене општине на обраћање потпредсједника општине Рожаје, се наводи да је овдашње православно становништво које броји тек нешто преко два процента, изненађено због позива Авдића, који се на овај начин умијешао у црквне послове покушавајући да мијења историју православног живља који би, по њему, требали да забораве на своје жртве и да избришу културу сјећања.

„Поштовани господине Авдићу, пошто сте, како сте сами рекли, имали –потребу- да се обратите јавности на овако груб и непримјерен начин, поручујемо Вам да сте својим обраћањем повриједили осјећања православаца у овој општини, када сте дали себи за право да се мијешате у уређење црквених питања што Вам ни по једном основу не припада.. Желимо да Вама и свима онима који негодују због фрескописа у Цркви –Ружици поручимо да живопис представља право на слободу мисли, савјести и вјероисповијести, која је зајамчена Европском конвенциом за заштиту људских права и основних слобода (ЕКЉПС) и Уставом Црне Горе. Зато не тражите од нас да заборавимо преко 50 жртава које су звјерски масакриране у Бијелој Цркви и Буковици, чија је кривица та, што су православни Срби, а њихови домови опљачкани и спаљени. Од Вас смо, као предсједника СО, очекивали да осудите овај злочин према недужном становништву, женама, старцима и дјеци, и да нарочито породицама страдалих искажете пијетет према њиховом болу, који су пак, као и Ви становници ове општине. – наводи се у саопштењу и још једном понавља да су Бошњаци у изградњи Цркве –Ружице-, учествовали са 4% њене укупне вриједности.

 

У јавном обраћању грађанима Рожаја и Црне Горе, се наводи да је нарочито жалосно што је господин Авдић човјек који је завршио студије менаџмента у Београду и који држи до европсккх вриједности, својом изјавом окрњио европске акте и норме које регулишу област људских права и слобода.

„Када је ријеч о изјави јереја Слободана Радојевића да су Бошњаци у изградњи овог храма учествовали са укупно четири процента, на шта смо захвални, а која је Вас, како сте изнијели веома увриједила, јер сматрате да су Ваши сународници у изградњи Цркве учествовали са много више новца, поручујемо Вам да су поменуте информације прецизне и тачне јер је о свим донацијама водјена евиденција са изузетном прецизношћу. Захвалнице које су од стране Епархије будимљанско – никшићке, уручене појединцима бошњачке националности су знак захвалности и поштовања према тим добротворима, на које би требали
ви да се угледамо. Будући да сте наше приложнике из корпуса бошњачке заједнице јавно позвали да ова признања врате цркви, уколико су се они лично због тога покајали, ми их очекујемо да додју код нас гдје ће им цјелокупни прилози бити враћени“, наводи се у обраћању Црквеног одбора.

У циљу разумијевања поручују да фрескопис и иконопис представљају вјерско сликарство које је нераскидиво везано са црквеном мисиом и са вјерском проповиједи.

„Као такав облик вјерског дјеловања и исповиједања вјере, фрескопис представља право на слободу мисли, савјести и вјероисповијести које је зајамчено поменутом европском конвенциом као и Уставом Црне Горе“, наводе из Црквеног одбора.

Из Црквеног одбора саопштавају да су изненађени и увријеђени позивом Авдића на брисање појединих фрески у овом храму те да такав захтјев сматрају уплитањем у црквено уређење са жељом мијењања историје и културе сјећања на православне мученике овога краја који су страдали од руке својих комшија муслимана током Другог свјетског рата.

„Ми нашу историју, нити можемо, нити желимо да заборавимо па позивамо и Вас да учествујете у одавању пијетета невино страдалим православцима… У име свих православаца из Рожаја поручујемо Вам да смо Ваше изјаве доживјели као позив да треба да занемаримо сопствену историју, културу сјећања па чак и да заборавимо ко смо. Желимо да Вама и свима онима у чије сте име неумјесно говорили на рачун православног живља и протојереја Слободана Радојевића, у овој општини позивајући на негирање злочина над православцима у Буковици и Бијелој Цркви, уколико се то још једном понови, сматраћемо као позив на протјеривање овдашњих хришћана и њиховог свјештеника. У нади да ћемо наставити да градимо добросусједске и међувјерске односе, не заборављајући притом историју и гајећи чојство и јунаштво наших предака, спремни смо да са нашим комшијама Бошњацима и Муслиманима наставимо живот у разумијевању, толеранцији и слози“, закључује се у саопштењу.

Извор: ИН4С

 

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe