Саопштење Парохије Шавничке

Данас, 4.априла 2020. г.Г. око 8:15 часова, примијетили смо да је непознато лице поставило обавјештење на вратима цркве Светог великомученика Георгија у Шавнику, у коме обавјештава грађане, да ће због ублажених мјера против корона вируса, службе у овом храму вршити се у стандардном термину од 9 часова, недјељама 5, 12, 19 и 26 априла ове године. Објава је написана црвеним фломастером на обичном бијелом папиру, а на дну стоји као потписник "парохија шавничка". Објава је залијепљена медицинском љепљивом траком.

Наши љекари, ових дана показују истинско братољубље

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ И ЕПАРХИЈА БУДИМЉАНСКО-НИКШИЋКЕ И МИЛЕШЕВСКЕ
Цетиње, 3. април 2020.

Наши љекари, ових дана показују истинско братољубље

Браћо и сестре и драга дјецо духовна,

Помоћ најугроженијим никшићанима

Драги суграђани,
Схватајући озбиљност ситуације у којој се налази наша држава, изазване новим вирусом Covid 19, и чињенице да су самохране особе старије од 65 година, хронични болесници и немоћне особе, посебно погођене овом ситуацијом, велики број младих вјерника наше канонске Цркве се организовао како би пружио несебичну помоћ угроженим никшићанима у виду доставе хране, намирница и љекова.

Ко се чува и Бог га чува

У молитвеним данима Васкршњег поста и припреме за прослављање празника Христовог Васкрсења 2020.г. Господње, када нас је, по Божијем допуштењу, задесила невоља епидемије вируса COVID 19, обраћамо се свештенству и вјерном народу Митрополије Црногорско-приморске и Епархије Будимљанско-никшићке, и свим људима добре воље, сљедећим пастирским упутством:

Саопштење за јавност Правног Савјета Епархије будимљанско-никшићке

Поводом писања појединих портала да је Епископ Јоаникије присвојио цркву коју СПЦ није градила извјештавамо јавност о следећем:

Саопштење за јавност Правног Савјета Епархије будимљанско-никшићке

Саопштење за јавност Братства православне омладине Светог Василија Острошког у Никшићу

Веома смо зачуђени, а са друге стране истински и обрадовани што смо на видео снимку који је данас кружио по друштвеним мрежама имали прилику да видимо чланове Савјета младих ДПС- општинског одбора Никшић, у Цркви, а упркос свим оним шовинистичким изjавама које смо имали прилику да чујемо предходних дана из њихових редова.

Овим чином, млади ДПС-а су доказали нашу много пута изречену тврдњу да Црква Божија не познаје националне, а нарочито не политичке или идеолошке разлике, те да су у њу добродошли сви без обриза на личне ставове и опредjељења.

Саопштење за јавност

Због најаве на појединим фејсбук страницама и другим друштвеним мрежама и групама на којима се позива вјерни народ Никшића да се окупи у недјељу 2. фебруара 2020. код цркве Светог Николе у Кочанима у 15 часова, обавјештавамо свеукупну јавност да окупљање тога дана није планирано у нашој организацији, као и да нема благослов свештенства никшићког намјесништва.