Ивањдан традиционално прослављен у Сутивану

Свету Литургију на празник Рођења Светог Јована Крститеља, у недјељу 7. јула 2019, у храму Светог Јована Крститеља у Сутивану, служио је протојереј-ставрофор Дарко Пејић, архијерејски намјесник бјелопољски уз саслужење свештеника Милана Станишића, надлежног пароха и о. Дамаскина, игумана манастира Подврх и уз молитвено учешће вјерног народа.

Ивањдан традиционално прослављен у Сутивану

Пастирском бесједом сабранима се обратио свештеник Пејић, који је говорио о животу највећег рођеног од жене, Светог Јована Крститеља.

Подсјетио је да је Ирод, када се родио Свети Јован, тражио да се убије три стотине дјеце због чега је мајка Јованова са дјететом побјегла у пустињу. Пошто нијесу нашли дијете Ирод је наредио да убију оца, првосвештеника. Јелисавета се упокојила кад је Свети Јован имао годину дана и остао је сам у пустињи.

„Анђели га прихватили и подигли, није имао одјећу, већ огртач од камиље длаке и појас којим је то стегао уз себе да покрије своју наготу. Никада се није најео, ни окусио хљеба и вина, а опет, осјећајући цијелим својим бићем пад човјечанства, огреховљеност људи око себе, није, као што ми данас, често, паднемо у депресију. Тада је било горе, безвлашће и безакоње, народ одступио од Бога, погазио законе Божје, одродио се и на свако безакоње навадио“, казао је о. Дарко.

Свети Јован, додао је он, тај и такав народ је молио и преклињао: Покајте се, јер се приближи Царство небеско. Као благодарност за његов труд, његову љубав и сву његову жртву, људи су му одсјекли главу, као што су из благодарности Христу, Који им је васкрсавао мртве, исцјељивао болест и немоћ у народу, из љубави и благодарност Га разапели“, бесједио је о. Дарко.

Он је, позивајући се на ријечи проповједи Светог Јована Крститеља, поучио да без покајања нема спасења.

„Човјек када сруши Бога и стави себе на мјесто Бога хоће да уређује и Цркву и замислите апсурда да је у Црној Гори дошло до тога да атеисти знају шта је добро за народ и за Цркву Божју, а не Митрополит Амфилохије, Владика Јоаникије, који су цио свој живот, своје биће, сву своју снагу посветили Цркви и овом народу да га из безбоштва врате Богу. Они говоре сруши Бога, рушећи Бога руше и човјека, а ми покушавамо да вратимо Бога на мјесто које Му припада, да би и ми били Божји“, рекао је, између осталог, свештеник Пејић.

Након свете службе Божје заједничарење је настављено уз трпезу љубави.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe