БОГОЉУБ ШИЈАКОВИЋ: Није од суштинске важности ко ће у име СПЦ преговарати са Владом Црне Горе

Професор Православног богословског факултета, Богољуб Шијаковић гостовао је синоћ у емисији “Актуелно” на Радио телевизији Републике Српске. Емисија је тематски била посвећена актуелном питања црногорског Закона о слободи вјероисповијести и питању судбине имовине Српске православне цркве у Црној Гори.

БОГОЉУБ ШИЈАКОВИЋ: Није од суштинске важности ко ће у име СПЦ преговарати са Владом Црне Горе

Поред других тема правне нарави, Шијаковић се дотакао и питања које је протеклих дана доминантно у медијима у Србији, Црној Гори и БиХ, а који прате ову проблематику, а то је ко је најовлаштенији и најподеснији да преговара са Владом Црне Горе, Митрополија црногорско-приморска и друге епархије у Црној Гори на челу са епископским савјетом, или Патријаршија директно.

Шијаковић сматра да то није од “суштинске важности”.

“Свака епархија СПЦ је пуноћа цркве.Осим тога, на простору Црне Горе, четири епархије СПЦ имају епархијски савјет који води рачуна о свему. То су сва четири епископа у Црној Гори”, појаснио је.

”Патријаршија може да овласти епископски савјет и митрополита да у њено име преговара, али структура цркве је таква да овдје није пресудно значајно ко ће преговарати”, сматра Шијаковић и подсјећа на примјер Хрватске.

“Она је тај уговор направила са СПЦ са сједиштем у Београду, а која је онда овластила епископски савјет СПЦ у Хрватској да потпише у име патријарха тај уговор о правном статусу СПЦ у Хрватској. Могуће је да ће тако бити у овом случају, али препустимо цркви начине на које ће она поступати и сасвим је сигурно да ће Синод и патријаршија бити апсолутно бити укључени у све радње који ће се у том погледу обављати”, образложио је Шијаковић за РТРС.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe