Настављено суђење Митрополиту Јоаникију и никшићким свештеницима: Нека судови раде свој посао, ми смо спремни за све оно што ће услиједити

У Основном суду, у Никшићу, у понедјељак 7. новембра 2022. године, настављенo је суђење ондашњем Епископу будимљанско-никшићком, а садашњем Митрополиту црногорско-приморском Г. Јоаникију и осморици никшићких свештеника, који су окривљени за кршење здравствених мјера о спрјечавању ширења заразних болести, на празник Светог Василија Острошког, 2020. године.

Једини којима се суди због „кршења здравствених мјера“

У својој одбрани, Митрополит Јоаникије је казао да, на дан Светог Василија Острошког, који је слава никшићког Саборног храма и града Никшића, те 2020. године због важећих епидемиолошких мјера, није организована традиционална световасилијевска литија, већ је то био молитвени ход, којим је спонтано окупљени народ желио да изрази поштовање према Светитељу Василију.

„Вечерња служба, која је иначе наша редовна богослужбена пракса, трајала је сат времена, а народ је од стране свештенства био упознат о важећим епидемиолошким мјерама, што је последнично значило да литије неће бити. Па, ипак народ је почео да се окупља и прије вечерње службе, на Тргу „Шака Петровића“, који иначе није у власништву Цркве, а гдје није било никога од надлежних служби ко би спријечио окупљање. Није било униформисаних лица, али су дошли касније. Након завршене службе изашли смо из цркве, а око храма и на Тргу било је око 20 хиљада људи. Видјели смо да је немогуће да се народ разиђе, па смо кренули у молитвени ход, не у литију, јер је за одржавање литије, која се поводом овог празника одржава од 1996. године, било потребно испунити више предуслова и обавити припреме. То је био једини начин да се изађе у сусрет народу, који се окупио из својих религиозних побуда да ода признање Светом Василију Острошком и том шетњом да се допринесе да се народ мирно разиђе и да не дође до инцидената“.

Казао је да је тог дана, током Литургије, а служене су двије литургије управо да би се испоштовале епидемиолошке мјере и што мање људи било присутно у цркви, народ је упозораван на обавезу поштовања епидемиолошких мјера,  што је последично значило да неће бити литије, већ да ће се свечана свенародна литија одржати идуће године, поводом 350.годишњице од упокојења Светог Василија.
Молитвени ход је, без читања молитви, јеванђеља, прописаних типиком прошао скраћеним путем до Трга Слободе, гдје је блаженопочивши Митрополит Амфилохије прочитао Јеванђеље и молитву за обољеле од Ковида 19.

Протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки је навео да није било организације литије, као што су били у обавези да то ураде претходних година. Нико од свештеника није позивао народ на окупљање, већ су објаснили да ће наредне године то бити обављено на свечан начин.

„Упутили смо усмену молбу надлежнима у ЦБ Никшић да се четворици свештеника омогући да 12. маја у раним јутарњим часовима прођу улицама, којим иначе пролази литија, и да се, на тај начин, уз поштовање мјера, узнесу молитве поводом великог празника. Од наченика ЦБ Никшић Тихомира Горановића и командира Дарка Мађарића, такође, усмено само обавијештени да не могу да нам изађу у сусрет“, рекао је свештеник Јокић.

Додао је да тог дана, као и наредних мјесец ипо дана, у Никшићу није било заражених корона вирусом.

Пред судијом Мирком Којовићем данас су своје одбране изнијели и остали свештеници: Драган Крушић, Остоја Кнежевић, Мирко Вукотић, Василије Брборић, Данило Зиројевић, Никола Маројевић.

Митрополит Јоаникије и свештеници се терете да су на празник Светог Василија Острошког, 12. маја 2022. године, прекршили Кривични законик Црне Горе, да су, како стоји у оптужном предлогу, „поступали супротно наредбама Министарства здравља о спрјечавању ширења опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског објекта – литије улицама града“.  

„Данас се врши главни претрес, главно саслушање нас окривљених због тзв. кршења епидемиолошких мјера на празник Светог Василија Острошког, иако, наравно, не може се ни на који начин доказати да смо ми били организатори литије зато што су важиле епидемиолошке мјере, али је дошао народ пре храм Светог Василија Острошког и на Трг Шака Петровића по уобичајеној навици да ода своје поштовање и да принесе љубав Светом Василију Острошком. Био је тада молитвени ход, велики скуп, ја мислим да је било преко 20 хиљада људи, али, било је много разних скупова у току важења епидемиолошких мјера, по више хиљада људи и, колико знам једино нас позивају. Тај процес траје и вјероватно да ће сад, пошто окривљени и на такав начин се суд према нама односи, мене не зову Митрополитом Јоаникијем, него Јованом Мићовићем, без икаквих звања, практично на неки начин ми смо, већ, означени, деградирани. Нико се од стране суда не ословљава као свештеник, онда се види који је био циљ, намјера оних који су нас довели у овај положај“.
„Међутим, нама је велика радост што и на овакав начин можемо да свједочимо нашу свету вјеру и нашу љубав према Светом Василију и према нашем вјерујућем народу. Нека судови раде свој посао, а ми смо спремни на све оно што ће услиједити и нека буде слава Богу за све“, поручио је, по изношењу одбране, Митрополит Јоаникије.  

Додао је да свак може да се моли Богу свуда и на сваком мјесту, али то није вјерски обред.

„Вјерски обреди су строго прописани, а посебно литија која треба да покаже славу наше свете вјере, па имамо чело литије у коме учествује по 200 момака и дјевојака, затим свештенике обучене у свештене одежде, читају се молитве, четири јеванђеља, кропи се свештеном водицом. Све је то изостало, осим неких малих детаља који се не могу подвести под црквени обред, посебно не под литију“, обајснио је Високопреосвећени Митрополит Јоаникије.

Започињање судског процеса против Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија и осам свештеника због оптужбе Основног државног тужилаштва у Никшићу за наводно кршење епидемиолошких мјера, прокоментарисао је адвокат Сава Костић, један од бранилаца Митрополита Јоаникија.

„На данашњем главном претресу Митрополит и свештеници су изнијели одбрану, у наводима своје одбране они су се изјаснили о наводима оптужног акта, изнијели јасно, потпуно, прецизно и детаљно све што се тог дана дешавало и дали потпуна објашњења. На данашњем главном претресу очекујем да ће се саслушати сви окривљени и да ћемо ми, као браниоци изложити наше доказне предлоге. У том правцу, ја, као барнилац Митрополита и још четири окривљена, предложићу да се позову и саслушају у својству свједока одређена лица, јер, као што је познато велики број лица тог дана је ту присуствовао. У самом оптужном акту се наводи да су њих девет лица заједно са већим бројем нн лица починили кривично дјело, а опште је познато да је на том догађају и том молитвеном ходу био присутан тадашњи Митрополит, блаженопочивши Амфилохије, јавне личности из политичког живота и они нијесу процесуирани, па је потпуно нејасно како тужилаштво њих не процесуира, него зашто се само процесуира Владика Јоаникије и свештеници“, казао је Костић, додајући да ће у том правцу предложити да се прибаве видео записи о свим тим изјавама, о бесједама Владике Јоаникија, Митрополита и свему што је снимљено како бисе на јасан начин утврдило да тог дана они нијесу починили кривично дјело за које се сумњиче.

„Лако је провјерити које су епидемиолошке мјере биле на снази тада, и обавеза полицијских служебеника је била да раде и предузимају активности како до тог окупљања народа не би дошло, па сам мишљења да тужилаштво које је сматрало и сматра да су Владика и осам свештеника починили кривично дјело које им се ставља на терет, било у обавези да процесуира и одговорна лица из никшићке полиције јер су они пропуштањем дужног чињења омогућили да дође до великог окупљања. Шта је стварни циљ и мотив тога што се десило са Владиком и свештеницима можете претпоставити јер сте свједоци да је и након тог догађаја био велики број окупљања разним поводима, прије свега политичким, да су се увелико кршиле мјере, нико није процесуиран па ако сада, са ове временске дистанце, посматрамо шта се десило 12. маја 2022. године па доведе у контекст са догађајима који су након тога услиједили, а нажалост, ево, и дан данас, начин на који се помиње Црква и црквени великодостојници лако можете извести закључак шта је мотив био за брутално хапшење грађана. Никшићка полиција дошла у вечерњим сатима да, упркос упозорењу да се грађанин коме се уручује позив не може хапсити, већ треба добровољно да дође, па тек ако то не испоштује, на то испектори нијесу хтјели да нас чују, инсистирали су да су добили наредбу да их морају привести у полицијске марице што је свакако незаконито“, оцијенио је Костић.

По његовим ријечима има још незаконитости, које ће бити предмет овог поступка и предлог одбране, а то је поступање Вишег државног тужилаштва када су били принуђени да поднесу захтјев за изузеће тадашњег руководиоца Основог државног тужилаштва у Никшићу и поступајућих тужилаца.

„По мом захтјеву за изузеће Више државно тужилаштво је прво одбило тај мој предлог без давања права на правни лијек што је један јасан показатељ да је, по мом мишљењу, све ово рађено оркестрирано и намјерно са неким циљем који готово да и нема везе са корона вирусом и епидемијом која је била“, констатовао је Костић.        
 
Наставак суђења заказан је за 7. и 14. децембар у 10 сати и 30 минута.

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe