Митрополит Јоаникије након суђења: Радост је што и на овакав начин можемо да свједочимо вјеру, љубав према Светом Василију и нашем вјерном народу

У Основном суду у Никшићу, данас 7. новембра 2022. године у 10:30 часова, настављено је суђење Митрополиту црногорско-приморском Јоаникију и свештеницима: Слободану Јокићу, Драгану Крушићу, Данилу Зиројевићу, Василију Брборићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу и Николи Маројевићу, којима се на терет ставља кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, због молитвеног хода у Никшићу на празник Светог Василија Острошког Чудотворца, 12. маја 2020. године.

Митрополит Јоаникије након суђења

Након главног претреса, Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да се данас врши главни претрес и саслушање њега и свештеника због наводних кршења епидемиолошких мјера на празник Светог Василија Острошког, иако се ни на који начин не може доказати да су они били организатори литије, народ је дошао као и обично да ода своје поштовање и изрази љубав према Светом Василију Острошком. Он је рекао да је тада био молитвени ход, велики скуп од скоро 20.000 људи, али било је много скупова у току важења епидемиолошких мјера. ”Пошто смо ”окривљени” и на такав начин се Суд према нама односи, мене не зову Митрополитом Јоаникијем, него ме зову Јованом Мићовићем, без икаквих звања и без службе, дакле ми смо на неки начин већ означени и деградирани, нико се од стране Суда не ословљава као свештеник и тако се види која је била намјера оних који су нас довели у овај положај”, рекао је Митрополит и додао: ”Међутим, нама је велика радост што и на овакав начин можемо да свједочимо нашу Свету вјеру и нашу љубав према Светом Василију и нашем вјерујућем народу. Нека буде како буде, нека судови раде свој посао, а ми смо спремни на све што ће услиједити, нека буде слава Богу за све.”

Митрополит Јоаникије је, као и у својој одбрани, још једном објаснио разлику између литије и молитвеног хода, јер за литију је потребна велика припрема, која је тог дана изостала, а такође литија има свој поредак, типик и богослужбену радњу. ” Ми смо у том молитвеном ходу пјевали пјесме онако како смо знали, свако на свој начин, а свако може да се моли Богу свуда и на сваком мјесту, ходао или сједио, да ли летио авионом, итд, и треба да се моли, али то није вјерски обред. Вјерски обреди су строго прописани”, рекао је и појаснио све шта је изостало у овом молитвеном ходу због чега се он никако не може сматрати црквеним обредом, а нарочито литијом.

Адвокат Сава Костић је рекао да су Митрополит и свештеници, на данашњем главном претресу, изнијели одбрану, изјаснили се и прецизно и детаљно изнијели све шта се тог дана дешавало, те да ће се данас саслушати сви окривљени, као да ће и њихови браноци изнијети доказне предлоге. ”Као бранилац Митрополита Јоаникија и још четворице окривљених свештеника, предложићу да се позову и саслушају у својству свједока одређена лица”, рекао је адвокат Сава Костић и подсјетио да је свима познато да је велики број лица тога дана присуствовало, те рекао да ће тражити да се прибаве сви видеозаписи и бесједе, како би се јасно потврдило да они нису тог дана починили кривично дјело.

Адвокат Костић је рекао да сматра да се службене забиљешке не могу сматрати вјеродостојним доказом, али да ће предложити да се саслушају начелник никшићке полиције и командир, људи са којима су представници ЦО обављали консултације, а од одлуке Суда зависи које ће доказне предлоге усвојити и извести у даљем поступку. ”Сматрам да оптужени нису починили кривично дјело које им се ставља на терет, они су и у својој одбрани објаснили да су тог дана радили свој редован посао и задатак, да су поштовали мјере, да их је на јавним површинама сачекао велики број лица који су се окупили на Тргу Шака Петровића и оближњем парку и улицама”, рекао је и додао да је обавеза полицијских службеника била да раде и предузимају активности како не би дошло до тога, тако да је тужилаштво било у обавези у овом случају да процесуира и одговорна лица из никшићке полиције. Адвокат Костић је нагласио да је свима познато шта за Црну Гору и овај крај значи Свети Василије Острошки и да су у том догађају Владика и свештеници били слободни грађани, изјаснили су се да немају ниједну мјеру забране кретања, а то што се десило и шта је главни циљ и мотив овог догађаја је потпуно јасан, с обзиром да је и после овог догађаја било других окупљања, кршиле се мјере, а нико није процесуиран.

”Тада је никшићка Полиција дошла у вечерњим сатима да, упркос упозорењу да се грађанин коме се уручује позив, не може хапсити, већ да треба добровољно да дође, па тек онда ако то не испоштује, да се ухапси. Инспектори нису хтјели да нас чују и инсистирали су на томе да су добили наредбу да их морају привести у полицијске марице, што је апсолутно незаконито. Свакако има ту још незаконитости које ће бити предмет овог поступка и предлог одбране”, рекао је и подсјетио на поступање Вишег државног тужилаштва када је одбрана била принуђена да поднесе захтјев за изузеће тадашњег руководиоца Основног државног тужилаштва у Никшићу и поступајућих тужилаца, шта је Више државно тужилаштво одбило, што је показатељ да је читав овај поступак рађен оркестрирано и намјерно са циљем који и нема везе са вирусом Корона и епидемијом.

Наставак процеса је заказан за 7. и 14. децембар текуће године у 10:30 часова.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe