Молитвено прослављена храмовна слава цркве Светог Нектарија Егинског у Никшићу

На празник Светог Нектарија Егинског, у уторак 22. новембра 2022. године, света Литургија је служена у цркви посвећеној овом Светитељу, у никшићком насељу Хумци.

Молитвено прослављена храмовна слава цркве Светог Нектарија Егинског у Никшићу

Литургију су служили: архимандрит Сергије (Рекић), игуман манастира Острога, архимандрит Исаија (Крговић), игуман манастира Бијела код Шавника, архимандрит Арсеније (Самарџић), игуман манастира Косијерево, протојереј-ставрофор Велимир Јововић, парох страшевинско-старотребјешко-кличевски, протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, јереј Лука Цицмил, парох пивски и протођакон Јаков (Нинковић).

Бројним вјерницима, сабраним у светом богослужењу, ријечима пастирске поуке обратили су се отац Сергије и отац Слободан, у чијој парохији се налази први храм, који се гради, у Црној Гори, посвећен Светом Нектарију Егинском, Чудотворцу последњих времена.
„На овај велики свети празник, сад посебно важан за овај град, за нашу Цркву и Епархију, дан Светог Нектарија и на овој светој служби, долази нам мисао из светог Писма и поука која каже: Бог се гордима противи а смиренима даје благодат. То је мисао којом су се руководили сви свети, јер као што би рекао велики Његош: Свијет је овај тиран тиранину, а камоли души благородној. Како би човјек без Бога могао то тирјанство да истрпи кад га не би кријепила Божја благодат. Она се, управо, између осталог, кроз свету вјеру и свете врлине се усељава у сваку душу и даје му снагу и још више од тога, да и сам постане извор благодати са којега ће се напајати друге богочежњиве душе“, рекао је о. Сергије.

Додао је да то нико не може постићи сам од себе, једино је Бог извор сваке друге доброте.

„Свети Нектарије Егински Чудотворац, Слава му и милост, преживио је у свом животу безброј искушења, али по својој вјери и по свом опредјељењу, својим подвигом остао је вјеран у свему, одан Господу Богу, својим ближњима. Он је од малена одјетио призив да постоји Бог, Божја сила и правда, која нас призива, обавезује да одговоримо на тај призив својим трудом, својом вјером, подвигом. Свети Нектарије је од малена кренуо, опредјелио се за Господа Бога, за Његову правду и истину. Проживио многа искушења, доживио прилике да буде људима ослонац. Ћутке, трпећи сваку неправду коју су му стварали, клевете, зависти, све је то изнио, очекујући ону једину плату и једину правду, а то је Божја. Био је и учитељ вјере као велики теолог, иза њега су остала многа дјела која употпуњују познање наше свете православне вјере, управо, поред аскетске вјере његова борба за чистоту свете вјере је била разлог што га је Бог прославио“, бесједио је игуман острошки о. Сергије, истичући да је старији брат Светог Нектарија, наш отац Свети Василије својим животом, својом вјером пролазио такав исти пут као Свети Нектарије.

Празник је вјерном народу честитао и протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

„Велика је данас радост и велика свечаност у нашем граду, и велика благодарност Господу и угоднику Његовом Нектарију Егинском, што имамо благослов да на овом мјесту градимо храм том великом Чудотворцу нашег времена. Ево, другу годину служимо овдје свету Литургију, прошле године у оном шатору Божјем, а ове, хвала Богу, у покривеном, затвореном храму гдје смо се сабрали да прославимо име Божје“.

„Оно што је за мене најљепше у акатисту Светом Нектарију јесте реченица: Био си ватрени служитељ свете Литургије. Управо, Свети Нектарије цијели свој живот је литургисао, живио, страдао, праштао и молио се Богу за све. И овај храм је замишљен да буде у њему мјесто и сабиралиште и служба свете Литургије, гдје се причешћујемо Тијелом и Крвљу Христовом и постајемо једно са Господом и једни са другима, јер једни без других не можемо живјети, а ако и покушамо наш живот неће имати смисла. Много вам хвала, Цркво Божја, јер сте се ви највише уградили у овај храм, а замислили смо га тако да буде као ранохришћанске цркве, базилике. Ова чистоћа односа народа и свештенства, управо то, као што смо данас сви заједно говорили Симбол вјере и Оче наш, једним устима и једним срцем“, поручио је отац Слободан.   

Храмовна слава је прослављена освећењем и ломљењем славског колача и жита и славских приноса више данашњих свечара.

Заједничарење у име Божје, а у славу данашег празника, настављено је уз трпезу братске љубави.   

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe