Митровдан у Невесињу: Црква мјесто јединства једних са другима кроз небеско јединство са Христом

На празник Светог великомученика Димитрија, Његово Преосвештенство Владика Димитрије у Невесињу угостио је Владику Методија, будимљанско-никшићког. Светом Литургијом началствовао је Владика Методије, уз саслужење Владике Димитрија и многобројног свештенства обје Епархије.

Митровдан у Невесињу

Поводи за сабрање у Невесињу многобројни су. Невесињци данас прослављају Славу града и митровданско јунаштво, а радост је умножена доласком Владике Димитрија, који данас прославља Крсну славу и имендан. Празнично сабрање увеличали су многобројни гости и уважене званице, међу којима је био Премијер Републике Српске Радован Вишковић праћен представницима друштвеног и политчког живота Херцеговине и Републике Српске.

Након Јеванђеља, благословом Владике Димитрија, бесједио је Владика Методије најприје честитавши славу Владици Димитрију, невесињцима и њиховим гостима. Тумачећи јеванђељске перикопе по апостолима Матеју и Јовану, Владика је појаснио да је црква мјесто јединства једних са другима кроз небеско јединство са Христом. Земаљско живљење неодвојиво је од Христа, јер у тренуцима кад човјек посумља или изгуби наду као апостоли на језеру јавља се Његова божанска свјетлост утврђујући вјеру. Свијет као Божија творевина, по себи добра, неизбјежно носи последице Адамовог пада које се пројављују окретањем од свјетлости, а које се савлађују љубављу. Љубав је највећа сила и непобједива тврђава и извор спасења, а хришћанска љубав једних према другима треба да буде израз и слика љубави према Богу.

По Отпусту сабраним вјерницима обратио се Владика Димитрије честитавши Славу и пожеливши да их, као и раније, краси љубав, вјера, храброст и трпљење. Јунаштво храбрих митровданских ратника у миру се пројављује као чојство, способност никога не повриједити и сачувати образ, поштење и часност. Сваки човјек позван је да сваки дан користи као нови почетак, градећи себе по узору на свете попут Светог Димитрија, Саве, Василија.

Владика Димитрије захвалио се свим гостима на доласку и нагласио да је посебно радостан због посјете Владике Методија, многобројног свештенства, Премијера Републике Српске и браниоца Невесиња.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe