ПЕТИЦИЈА ПОДРШКЕ ВЛАДИЦИ БУДИМЉАНСКО-НИКШИЋКОМ Г. ЈОАНИКИЈУ И СВЕШТЕНИЦИМА НИКШИЋКОГ САБОРНОГ ХРАМА

Присутвујемо не само најгрубљем показивању државне силе на епархију Будимљанску-никшићку, њеног епископа Јоаникија, и њено свештенство, него и елементарном, и програмском затирању вриједности, на којима се темељила Црна Гора, - а то су витешка етика и етос, пожртвованост, човјекољубље, богољубље.

Те су вриједности  с највишом концентрацијом биле присутне  у духовним поглаварима, то јест владикама Црне Горе. Име владика, у Црној Гори, је и симболичко и стварно уткано у оно што је есенција наше људскости, народног карактера, духовног и културног просвјећења, државотворности, части и имена Црне Горе.  Ових дана, тачније на Дан Светог Василија Острошког, славе овог града, и духовног стуба Црне Горе, без икакве најаве, брутално је ухапшен владика Јоаникије и седам свештеника Саборне цркве у Никшићу. Као што се зна, Литија за Дан Светог Василија није планирана од Епархије, отворено се најављивало да је ове године неће бити, мада су је неовлашћено    најављивали неки лидери политичких партија. Дан Светог Василија био је велики дан у Никшићу и у Црној Гори.

Духовни магнет заштитника овог града привукао је око 15 хиљада грађана, који су чекали, да у славу Свеца, са својим владикама прођу овим градом, што се и десило. Иако су тим прекршене неке формалне мјере грађанске дисциплине, али ако ћемо дубље да погледамо, што смо обавезни у овом случају, Владика је извршио Божију и народну вољу, дозволивши да се само прође градом, без икавих говора или бесједа. Бесједе наших владика окупљеном народу, чуле су се само у Цркви, што припада сувереном праву духовних предводика народа, посебно у овако смутним временима. Ваљда државна власт не очекује да се љубав према Богу и народу, може ограничити комуналним и санитарним прописима. Или да ауторитет приче о корони буде изнад ауторитета Бога и свеца у народу.

Српска православна црква у Црној Гори, јавно, од стране челника режима, обиљежена је као непријатељ своје државе.  А то значи да је српски, државотворни народ, творац Црне Горе, обиљежен као њен непријатељ. Дошли смо до смисла почетка овог текста: на дјелу је најдрастичнији обрт у  културном и духовном животу Црне Горе, државна стратегија, којом треба разорити народне, културне и духовне конституенте, историјске и људске Црне Горе, да би се стварала нека нова Црна Гора, без духа и без слободних људи. Без владика и без образа.

Дакле, да не би Црна Гора саму себе потрла, у име народа, историје, памћења, правде, части и образа, захтијевамо од  државних власти, да хитно пусте из затвора владику Јоаникија и свештенике, и да престану са разарањем носећих вриједности на којима стоји историјска Црна Гора.

Петицију можете потписати ОВДЈЕ.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe