Епископ Методије богослужио у манастиру Ђурђеви Ступови

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је, на празник Светог мученика Платона, у четвртак 1. децембра 2022. године, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Епископ Методије богослужио у манастиру Ђурђеви Ступови

Саслуживало је свештенство архијерејског намјесништва беранског и монаштво Манастира.

Ријечју архипастирске бесједе сабранима се обратио Преосвећени Епископ Методије, говорећи о покајању, чему нас Господ учи кроз данашње свето Јеванђеље.

„Тако је и почело Свето јеванђеље, онај који је био претеча Христов, прво што је изговорио и на шта је припремао народ, приправљајући пут за долазак Христов, говорио је: Покајте се, јер се приближило Царство небеско, јер се приближио Христос чија близина је, заправо, Царство небеско. Ми смо се данас, овдје сабрали да се подсјетимо тих јеванђељских ријечи, да их потврдимо својим животом, али и својим дјелима, да покажемо дјела која су достојна покајања у животу свом, али смо се сабрали и да се овдје окупимо у Царству небеском јер је Црква слика и мјесто гдје се заједница народа Божјег окупља ни око кога другог до око самог Христа богочовјека, Чијим тјелом и крвљу се причестисмо на овој светој Литургији, заједно молитве узнесосмо да нас Господ утврди, укријепи и оснажи да останемо и истрајемо на том дивном јеванђељском путу. Тај пут је пут покајања, односно преумљења. То значи промјена свог ума, да нам цијели ум буде само једна мисао, а то је Христос, да цијели наш живот постане Његов“, казао је Владика.

Додао је да је то задатак и оно што је Господ оставио у аманет нама као хришћанима – да остваримо и испунимо у свом животу.
Данас се сјећамо и уједињења нашег народа, 1. децембра, гдје су поменути сви они који су учествовали у великој народној скупштини, названој Подгоричка, јер се десила у том граду.

„Она је била круна, израз цјелокупног стремљења свеукупног нашег народа свих српских земаља у свим крајевима гдје је живио, а то је да се уједини. Једино, истинско и право уједињење народно бива кад се тај народ окупи и уједини око Христовог имена и у Христовој вјери. Онда, и ако на тренутак изгубимо то спољашње, земаљску зајеницу и јединство она ће се једино сачувати овдје у овом небоземном сабрању у Цркви, око Христовог имена и у тој заједници. Она је једини гарант истинске, праве наше заједнице и саборности, не само нашег народа, него сваког човјека, свих народа, племена и људи на овом свијету“.

„Дакле, сјећамо се данашњег дана, уједињења српског народа, а уједињења нема без жртве. Наш народ је двије своје краљевине угасио да би се објединио са другим дјеловима свог народа и у другим просторима, и са другим словенским народима са којима смо жељели да будемо заједно и са којима смо осјећали присност, блискост и јединство. Дали смо највише што може један земаљски народ да да, а то је дали смо двије круне и двије краљевине у то јединство. Краљевина Србија и Краљевина Црна Гора су изгубиле своје суверенитете и краљевине да би ушли у ту већу заједницу нашег народа. То је слика да нема јединства без нашег појединачног жртвовања. Никад се људе не могу у заједници спојити ако ту нема давања, пружања, давања без остатка себе у заједницу и труда да се у њу уђе да би та заједница могла да опстане, живи и траје. То је порука данашњег Јеванђеља, да се покајемо, да се ујединимо и сјединимо с Богом да бисмо се и међусобно сјединили, да би та наша заједница била вјечна и непролазна, јер је центар и суштина те наше заједнице лик Христа Богочовјека“, бесједио је Епископ будимљанско-никшићки Методије.   

Након свете службе Божје Владика је присуствовао отварању Српске куће у Беранама.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe