Протојереј-ставрофор проф. др Милош Весин на свенародној литији у Беранама: „У Црној Гори, на овом поносном, највећем узорку хришћанске лепоте, брани се људско и верско достојанство“

Вјерни народ васојевићког краја имао је, у недјељу 16. фебруара 2020. радост и благослов да на челу литије за одбрану светиња буде протојереј-ставрофор проф. др Милош Весин, парох чикашки.

Најмасовније окупљање у Беранама

Молитвени ход, сабран код Храма Светог Симеона Мироточивог, у центру града, походио је, као и претходних дана и вечери, ка катедралном манастиру Ђурђеви Ступови. Главној литији прикључивале су се литије вјерног народа, које су пјешке пристизале из неколико праваца, формирајући велики и величанствени крсни ход у којем је, како се процјењује, било око 30 хиљада људи. Све њих обједињавала је љубав, молитва и жеља да на миран, достојанствен, хришћански начин одбране своју вјеру и православне светиње, који су угрожени усвајањем неуставног и дискриминаторског Закона о слободи вјере у Црној Гори.

Литију је предводио протојереј-ставрофор проф. др Милош Весин, који се након Молебана, одслуженог у манастиру Ђурђеви Ступови, обратио ријечју надахнуте пастирске поуке. Он је казао да смо ми као Христов Божји народ на ту племениту грану накалемљени Светим Савом, мудрим цар Лазарем, Светим Василијем Острошким, Петром Цетињским, Стефаном Пиперским и нашим савременицима Николајем Жичким и Охридским, Варнавом Хвостанским и Светим Мардаријем Либертвилским и Љешанским.

„Колико пута се данас, у овој дивној поворци реда и хармоније, зачуло оно, већ, чувено по чему вас цео свет зна: Не дамо светиње, а не дате их зато што светиње не дају вас, јер светиња проговара из вас. То је живи доказ да се и данас дешава Сретеније, сусрет између Бога и човека. У овом данашњем, дивном недељном дану, када Црква обележава Недељу о блудном сину, ово је, заиста, предивна и поруком толико дубока поука и позив онима који су на ма који начин и у ма коме правцу заблудели, залутали, да се врате. У Очево наручје. Где је наручје Бога Оца? У Светим Тајнама које се са Црквом православном пројављују“, казао је о. Милош.

Он сматра да се данас у Црној Гори одржавају молебани и литије какве хришћански свијет није видио и запамтио.

„Ја сам дошао, не тек да видим, не тек да чујем, него, пре свега, да се поклоним пред свима вама као пред живом светињом, јер ви, заиста, доказујете колико је боголикости у вама. Као што рекох, хришћански свет који све ово, верујте, веома пажљиво посматра и са истока и са запада, никада није доживео да види оволико достојанства, оволико господства, оволико образованости на једном месту. Зашто је данас скуп највеће господе у свим градовима, селима и манастирима широм Црне Горе? Зато што није господин онај који се лепо носи, него онај који у себи Господа носи. Није образован онај који школе и факултете има, него онај који образ има, а тај образ, управо, показујете и пројављујете сви ви“, поручио је протојереј-ставрофор Милош Весин.

Додао је да, у овом истом дану, када су људи широм Црне Горе у литијама и молебанима, молитве свемилостивом Богу упућују и православни Срби широм Америке, Канаде и Аустралије, али и други православни хришћани свих осталих јурисдикција.
„Да Господ све нас, по речима Светог Владике Николаја, обожи, сложи и умножи, да подари мир целом свету, јер никада овај немирни свет није толико вапио за миром као данас. Желим да вам кажем да се, такорећи, у исти овај час, одржавају и литије код нас у Чикагу, одакле ја долазим“.

„Јуче је био предиван скуп у нашем манастиру Светог Саве у Либертвилу, где почивају нетљене мошти најуспешнијег Србина, али и најуспешнијег Црногорца којег је ова земља икада видела, Светог Мардарија Либертвилског и Љешанског. Није био успешан зато што је створио велико богатство у парама, него је био успешан и остао највећи, јер је обогатио себе и род свој православни племенитим Христом, племенитом Богородицом, племенитим светима из свих потоњих 20. векова хришћанске историје“, навео је свештеник проф. др Весин.

И данас се памти изрека, настала у вријеме Светог Мардарија, која каже: цркву гради умире од глади. Мардарије је, појаснио је отац Милош, превозио на бициклу цигле од Чикага до обала ријеке у Либертвилу, да би подигао манастир Светог Саве, отприлике 100 километара. Био је успешан, сматра он, јер се надахњивао Христом, Пресветом Богородицом, светима из рода нашег и свеколиког рода православног.

„Ово што се дешава на просторима Црне Горе, на овом поносном, највећем узорку хришћанске лепоте и људског достојанства, овде се брани људско и верско достојанство. Ми смо се данас окупили овде, као што се сваког четвртка и недеље окупљате, као припадници народа Божјег, да потврдите свој идентитет, а тај идентитет је, пре свега, у вашој боголикости. Боголик човек никада неће имати ни жељу, ни намеру, а некмоли кренути руком или ногом да учини оно што се не сме, а светиње се не смеју отимати! Светиње није посадила људска рука, него их је засадила Божја милост, а веза између свих светиња на свим овим пространствима и нас људи, без обзира у којим историјским приликама да смо живели, јесте у томе“, бесједио је свештеник Весин.

Зато нам нико не може одузети светиње, јер је свака светиња доказ величине данашњег дана, који нас учи покајању.

„Сваки наш манастир, свака наша црква није ништа друго већ исплакана, покајна суза наших светих предака, који нам оставише Ђурђеве Ступове, Морачу, Милешеву, Дечане, Пећаршију и друге манастире широм рода нашег, да се у њима боголикост наша огледа, да се у њима снаге налази и учи покајању. С тога, у овај свети дан, позивамо све да приђу у загрљај Бога Оца и да се оставе оних намера које добру довести никада не могу. Без обзира одакле да смо сви смо ми једна душа, јер у нама дише Христос“.

„Ово што се дешава широм Црне Горе, то ни људска рука, ни људски ум нису могли да планирају, ни да замисле, а некмоли да остваре. То може само Христос молитвама Светог Василија Острошког, то може само Христос заступништвом Светог Петра Цетињског, то може само Христос Који је доказао да је у вама светиња, која се огледа у нашим светим црквама и манастирима. Не заборавите, сваки пут када узвикнете или када помислите у себи, када у молитви кажете: Не дамо светиње, ви, заправо, кажете светиње не дају нас и када кажете: Не дамо светиње, ви, другим речима, кажете: Не дамо себе; ви сте ове светиње и ове светиње су ви“, поручио је протојереј-ставрофор проф. др Милош Весин.

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe