Докторанд микробиологије, Маја Чабаркапа: Моја духовност, част, људско достојанство, разум и патриотизам не дозвољавају ми да прећутно гледам и судјелујем у покушајима затирања мог српског народа и мог православља у овој држави

У мору величаствених видова подршке коју Српској православној Цркви у Црној Гори пружа вјерни народ свих ових дана издаваја се срчаношћу гест Маје Чабаркапе из Пљеваља.  

Докторанд микробиологије, Маја Чабаркапа

Ова млада научница, докторанд микробиологије на ПМФ-УЦГ, данас је јавно исказала своје неслагање са прогоном који актуелна власт у Црној Гори спроводи над Српском Црквом и у знак протеста раскинула Уговор о додјели стипендије за докторска истраживања, чија је вриједност преко 50 хиљада евра, а са том својом одлуком упознала је и министарку науке Сању Дамјановић.  

У наставку преносимо интегрално њено обраћање министарки науке:

Поштована г.ђице Дамјановић,

Силом прилика сам принуђена да пропратим друштвено-политичке прилике у Црној Гори. Тако, већ мјесец и по – два, активно пратим актуелна дешавања, а онда сам самоиницијативно проучила и састав тренутне Владе и вишедеценијски начин одлучивања/дјеловања, те рад Парламента од 7. новембра 2016. на овамо. Нажалост, установила сам дискриминацију, нарушавање основних људских права и недемократичност/апсолутизам. Све би ово, можда, некако било и „подношљиво“ и „fair game“ да нијесам примијетила и опасне, агресивне, јавне и крајње безобразне сатанистичке тенденције и ритуале, оркестриране од стране владајуће гарнитуре.

Спорни „закон о слободи вјероисповјести“ је само врх леденог бријега. Мени је, заиста, жао да примијетим да сте и Ви дио свега тога – поборник или неко ко све то прећутно подржава, јер Вас превасходно цијеним као стручњака, али и Ваш рад у оквиру Министарства.
Као Српкињи, вјерници Српске православне Цркве, али и Црногорки и космополити мени моја духовност, част, људско достојанство, разум и патриотизам не дозвољавају да имам било какве везе са свим тим, нити да прећутно гледам и самим тим судјелујем у покушајима затирања мог српског народа и мог православља у овој држави.|

Дакле, ограђујем се од дјеловања тренутне власти у Црној Гори и обавјештавам Вас да раскидам Уговор (effective immediately) о додјели стипендије за докторска истраживања у Црној Гори, потписан 2. 12. 2019. између Министарства науке Црне Горе, Природно-метематичког факултета Универзитета Црне Горе и мене, а чији је бруто износ 52. 560 евра. Докторске студије на Природно-математичком факултету Универзитета Црне Горе нећу прекидати, јер сматрам да за тим нема потребе.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe