Упокојио се у Господу Патријарх бугарски Неофит

Дана 13.03.2024. године, након дуготрајне болести у Војномедицинској академији (ВМА-Софија) у 22:22 часа, као последица вишеорганског неуспијеха, упокојио се у Господу Његова Светост Патријарх Бугарски и Софијски митрополит Неофит, предстојатељ наше Свете Православне Цркве, који је достојан наставник дјела својих почетних претходника у нашој најновијој црквеној историји – блаженоупокојеног бугарског Патријарха Максима, његовог духовног учитеља и бугарског Патријарха Кирила.

Упокојио се у Господу Патријарх бугарски Неофит

Позивамо православне хришћане да управе своју искрену молитву заједно са Светом Православном црквом ка свемилостивом Богу да упокоји душу нашег Патријарха у Царству Божијем – у насељима праведника и да га насели међу изабранима с десне стране, где са небеским војскама хвали Бога у вечности лепим гласом.

Изражавамо захвалност управи Војномедицинске академије – Софија, љекарима и медицинском особљу у интензивном одјељењу, за труд и бригу коју су уложили за Патријарха Неофита.

Вјечна, блажена и свијетла нека буде памет нашег Светог оца Неофита, Патријарха Бугарског и митрополита Софијског! Бог да му опрости! Царство му Небеско!

Биографија Блаженопочившег Патријарха бугарског Г. Неофита:

Рођен је у Софији, дана 15. октобра 1945. као Симеон Николов Димитров. Након завршетка основног образовања, у јесен 1959. примљен је као ученик у Софијску богословију у манастиру Черепиш, коју је завршио 1965.године. Септембра 1967. уписује Теолошки факултету Софији који завршава 1971. године. Од 1971. до 1973.завршио је одсек на теолошком факултету за црквено питање.

Дана 1. септембра 1973. године постављен за професора на тему Источно црквено појање. Био је диригент хора студената на духовној академији. Четири године касније постао је доцент на на тему Источног црквеног појања и литургијске праксе у духовној академији, где је предавао до краја 1980.године.

Дана 8. децембра 1985, у патријаршијској катедрали Светог Александра Невског, хиротонисан је за викарног епископа митрополита софијског с титулом левкијски.

Дана 1. децембра 1989. године. Неофит је изабран за ректора Духовне академије, а затим задужен за обнову Богословског факултета Универзитета у Софији. Дана 26. јула 1991. године био је изабран за првог декана. Јануара 1992. именован је за секретара Светог синода.

За патријарха Бугарске православне цркве је изабран 24. фебруара 2013. године са 90 гласова према 47 за митрополита ловчанског Гаврила.

Извор: Бугарска Патријаршија - званични сајт
Приредила: Инфо служба Епархије будимљанско-никшићке

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe