Беранци и Новљани заједно у одбрани светиња

Након Богојављанске литије, у четвртак 23. јануара 2020. године, кренула је од цркве Вазнесења Господњег, још једном, ријека народа како би исказали протест због усвајања Закона о слободи вјероисповјести.

На челу колоне, поред херцегновског свештенства, била је и група грађана Берана који су, како је рекао јереј Зоран Миљанић, “кренули ка Швајцарској, ка Женеви,  гдје ће се у суботу 25. јануара у 12 часова и 30 минута, испред представништва Уједињених нација придружити нашој молитви и протесту за одбрану светиња”.

Владика Димитрије у Никшићу: Ваша срца су залог бољитка, залог нашег препорода

Након Молебана Пресветој Богородици, који је служен у Саборном храму Светог Василија Острошког, свенародан литија у одбрану вјере православне и светиња прошла је, у четвртак 23. јануара 2020. године, од никшићке Саборне цркве преко Трга Шака Петровића кроз град Никшић до главног градског трга „Слободе“.

Епископ Јоаникије на Молебану у Андријевици: Цио свијет реагује на неправду која се чини у Црној Гори

У четвртак, 23. јануара 2020. у храму Светог архангела Михаила у Андријевици, служен је Молебан Пресветој Богородици, поводом изгласавања дискриминаторског Закона о слободи вјероисповјести, који је уперен против епархија Српске православне Цркве у Црној Гори.

Због погибије тројице младића у Рожајама данас само Молебан, без Литије

Парох рожајски јереј Слободан Радојевић саопштио је да ће данас поподне у цркви Ружици у Рожајама бити служен Молебан, без Литије, како је било раније најављено. Разлог одлагања Литије за 6. фебруар је трагична смрт тројице Рожајаца на Ибарској магистрали.

Литија из Блишкова постала најдужа литија у Црној Гори

Хиљадама вјерника, који у све већем броју присутни на литији за одбрану светиња у Бијелом Пољу, у четвртак 23. јануара 2020. послије Молебана, служеног у цркви Светих апостола Петра и Павла, придружило се на стотине вјерника, коју су пјешке прешли око 50 километара долазећи из Блишкова, Гранчарева, Мајсторовине и Затона.

Почела најдужа литија до сада: Народ рано јутрос из манастира Блишкова кренуо ка Бијелом Пољу

Од манастра Блишкове кренула је јутрос литија до Бијелог Поља, јавља Спутњик. Очекује се да ће ова литија бити дужине 50 километара, што је рекорд у досадашњем негодовању народа у Црној Гори због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Почела најдужа литија до сада: Народ рано јутрос из манастира Блишкова кренуо ка Бијелом Пољу

Владика Димитрије: Послушати глас народа у Црној Гори

Њeгoвo прeoсвeштeнствo влaдикa зaхумскo-хeрцeгoвaчки Димитриje изjaвиo je дa имa жeљу и пoтрeбу дa зaхвaли вjeрнoм нaрoду Црнe Гoрe, aли и ширoм свиjeтa штo су стaли у oдбрaну свoje црквe и свeтињa, и тaкo слoжнo, мирнo и дoстojaнствeнo истрajaвajу у тoмe.

Владика Димитрије: Послушати глас народа у Црној Гори

Богојављенски празници у Страшевини

Крстовдан, Богојављење и Јовандан су молитвено прослављени у Парохији Страшевинској и старотребјешко-кличевскиј. Сва три дана је служена Божанствена Литургија у цркви Зачећа Св. Јована Крститеља у Страшевини.

Богојављенски празници у Страшевини

БОГОЉУБ ШИЈАКОВИЋ: Није од суштинске важности ко ће у име СПЦ преговарати са Владом Црне Горе

Професор Православног богословског факултета, Богољуб Шијаковић гостовао је синоћ у емисији “Актуелно” на Радио телевизији Републике Српске. Емисија је тематски била посвећена актуелном питања црногорског Закона о слободи вјероисповијести и питању судбине имовине Српске православне цркве у Црној Гори.