Данас у подне звониће звона на свим православним храмовима

По благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и Епископа будимљанско-никшићког г. Методија, у четвртак, 23. маја 2024. године Господње, у 12.00 часова, звониће сва звона на православним храмовима позивајући верни светосавски народ на усрдну молитву, смиреност, међусобну солидарност и непоколебљивост у чињењу добра, упркос потпуно лажним и неправедним оптужбама којима је изложен у Организацији уједињених нација.

Обновимо манастир Потпланину, метох манастира Косијерево

Драга браћо и сестре,

Организација “Српска Нит”започиње акцију "ОБНОВИМО МАНАСТИР ПОТПЛАНИНУ" који се налази у селу Ратишевини, Херцег Нови, и метох је манастира Косијерева (Епархија будимљанско-никшићка). Манастир Потпланина је порушен почетком 19. вијека, а прије пар година почела је његова обнова.

Јавни позив за учешће на дрворезбарској колонији „Крст патријарха Павла“

"Дани патријарха Павла" у Чачку, Кућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену
9. "Дани патријарха Павла" у Чачку
9. Дрворезбарска колонија „Крст патријарха Павла“

Јавни позив за учешће на дрворезбарској колонији „Крст патријарха Павла“

Опело и погреб Епископа моравичког Антонија

У јутро 11. марта 2024. године широм Православне Васељене одјекнула је тужна вест о прераном упокојењу блажене успомене Епископа моравичког Антонија (Пантелића), викара Патријарха српског и старешине Подворја Српске Православне Цркве у Москви.

Опело и погреб Епископа моравичког Антонија

Уснуо у Господу Епископ моравички Антоније (Пантелић)

Обавештавамо јавност и верни народ да се 11. марта 2024. године у Москви упокојио Преосвећени Епископ моравички г. Антоније, викар Патријарха српског и старешина Подворја Српске Православне Цркве у Москви. Царство му небеско и вечан спомен! Датум и време сахране биће накнадно објављени.

ПАСТИРСКИ АПЕЛ ВЕРНОМ НАРОДУ ЕПАРХИЈЕ-РАШКО ПРИЗРЕНСКЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Суочавајући се са крајње тешком ситуацијом за наш народ на Косову и Метохији, осећамо пастирску обавезу и потребу да охрабримо наш верни народ који је сваким даном све више изложен отвореној репресији косовских власти, као никада до сада од завршетка оружаног сукоба 1999. године. Институционални терор Приштине се спроводи на разне начине, притворно пред светом под видом тобожњег поштовања закона, а заправо са циљем да се наш народ подстакне на исељавање и напуштање простора на којима вековима живи.

Курс калиграфије у Никшићу

Курс калиграфије представља мјесто гдје се учи умјетност лијепог писања. Ова вјештина је од изузетног значаја у контексту православне традиције и црквене умјетности, јер се кроз калиграфију очувавају и преносе свети текстови и молитве. Кроз овај курс обрадиће се техника лијепог писања ћириличног писма и сликања орнаментике.

Обновимо конак манастира Доњи Брчели

Митрополија црногорско-приморска и Манастир Светог Николе у Доњим Брчелима – Црмници позивају све људе добре воље да помогну обнову конака ове светиње, који је у суботу вече, 16. децембра, страдао у пожару.