Епископ Јоаникије за РТС: Ђукановић није византијски владар па да прави цркве (ВИДЕО)

У емисији „Око магазин“ на РТС, на тему Црна Гора и црква, борба за идентитет, говорили су Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, Миодраг Вуковић, члан ДПС-а од оснивања и предсједник скупштинског Одбора за уставна питања, Будимир Алексић, професор Цетињске богословије и посланик Нове српске демократије и историчар Шербо Растодер.

Митрополија црногорска-приморска у Црној Гори је увијек себе доживљавала као слободни преостали дио Пећке патријаршије, рекао је епископ Јоаникије.

„Нормално је да када су се историјске околности поклопиле, да управо црногорски митрополит Митрофан Бан буде предсједник првог средишњег архијерејског сабора српских владика који су донијели одлуку о обнови патријаршије и то је била одлука цркве“, нагласио је епископ и додао:

„Није то декрет краља Александра као што причају незналице и злонамјерни људи“.
Он је апострофирао да Ђукановић није византијски владар па да „прави цркве“.

„Ни византијски цареви нијесу тако правили цркве, него су у одређеним моментима као миропомазани хришћански владари давали подршку за унапређење црквеног живота и то је врло често резултирало прављењем помјесних цркава“.

Владика Јоаникије је истакао да људи који говоре о аутокефалности немају појма шта то уствари значи и шта је њена суштина.

Преузето са званичног сајта Митрополије црногорско-приморске.

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe