Освештани темељи Парохијског дома у Расову

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије, освештао је, на празник Зачећа Светог Јована Крститеља, 6. октобра 2022. године, темеље Парохијског дома, који ће се градити у насељу Расово у Бијелом Пољу.

Освештани темељи Парохијског дома у Расову

Владици је у чину освећења саслуживало свештенство бјелопољског намјесништва и монаштво Епархије, уз молитвено учешће вјерног народа.

Сабранима се ријечју архипастирског слова обратио Преосвећени Епископ Методије, рекавши да је радостан дан и догађај постављање камена темељца у будућој благословеној кући, Парохијском дому у Расову.

„Ово ће да буде дом не само оних који ће да живе под овим кровом, ако Бог да, и на овим темељима освештаним, него сваке богочежњиве, христољубиве душе којој треба милост и помоћ, утјеха, која долази овом светом храму, живи у овој парохији, у благословеном овом мјесту и граду“.

„Сваки наш покрет и активност, свако наше дјело треба увијек да започне молитвом, зато смо и овај почетак градње, као што је то древни обичај, као што то хришћани раде, увијек се почиње са призивањем благослова Божјег и благодати Духа Светог да сиђе и благослови ово мјесто, да Господ да снаге и крјепости јер смо ми људи немоћни да учинимо било какво добро дјело без помоћи Божје“, казао је Владика.

Све добро што у животу урадимо, додао је Његово Преосвештенство, треба за то Богу да благодаримо, а оно што није добро трудити се да исправимо, да се због тога кајемо и призивамо помоћ и милост Божју да сиђе на нас, благослови нас и освети.

„Све оно што у животу убудуће будемо радили да буде свето, благословено, свијетло, на добро и корист ближњих наших, цјелокупном народу и цијелом свијету, ако Бог да. Сваки посао који радимо, не чинимо да би иза нас оставили нека велика дјела, да би се тиме хвалили и дивила се будућа покољења како смо нешто велико направили, него радимо дјела да би међусобне односе изграђивали и још више учвршћивали љубав међу собом. То је основни задатак и смисао заједничког дјеловања и рада“, поучавао је Епископ Методије, истакавши да није битно шта ће остати иза нас, нити колико ће то трајати, већ је најбитније да нас то што радимо истовремено изграђује изнутра.

„Да нас то прави бољим људима, бољом браћом и сестрама, рабовима Божјим, бољим хришћанима и да изграђује наше међусобне односе, чију је мјеру поставио Христос, а то је љубав, права, истинска, нелицемјерна и жртвена. Све што се ради, без обзира колико то изгледало величанствено, велико, лијепо, сјајно и богато, не значи ништа ако се у изграђивању тог пројекта и дјела не буду наши међусобни односи изграђивали, ми били још бољи, све више се подржавали, вољели и били као једно, што и треба да будемо – једно у Христу Исусу Господу нашем“, бесједио је Владика будимљанско-никшићки Методије. 

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe