Традиционални Дјечји сабор у манастиру Добриловина

На празник Светог Евменија и Свете мученице Ариадне, у суботу 1. октобра 2022. године, у манастиру Добриловина, светом Литургијом коју је служило свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке са дјецом и вјерним народом, почео је осми традиционални Дјечји сабор.

Традиционални Дјечји сабор у манастиру Добриловина

Литургију су служили: архимандрит Данило (Трпчевски), игуман манастира Ђурђеви Ступови и јереј Милосав Јовановић, парох бјелопољски.

Након Светог причешћа сабранима се обратио о. Данило, говорећи о значају сабирања у храму Божјем.

„У Царству небеском сви су сабрани у једно име, у име Христово. Ми кад се сабирамо, такође, је у име Његово. Благодаримо за све Господу нашем, а онда ми, између себе да нађемо ријеч разумијевања, утјехе, помоћи и друго, јер Господ је рекао да је Он са сваким од наших ближњих, а највише је присутан тамо гдје су дјеца. Зато ми старији волимо да учимо од дјеце, јер смо наше дјетињство и младост потрошили „упразно“ и тек сад видимо колико је драгоцјено кад дјеца још од малих ногу спознају да постоји Бог, живот вјечни и прелазак из овог живота у живот вјечни, да са завршетком овог живота није завршена прича, него је овај живот само пролазна станица ка вјечном животу“.

„Ми, старији волимо да учимо од вас, да видимо шта сте ви то припремили. Ја не сматрам да треба да вас нешто поучим, имате све квалитете које Бог тражи од човјека, можда немате неко знање, као што је информација, понекад је знање штетно, јер човјека може да надима. Али врлине треба да учимо од вас дјеце, јер ви имате врлине – љубав, вјеру, наду и свему се радујете и то је оно што треба да учимо од вас“, казао је о. Данило.   

Услиједила је трпеза љубави у порти ове наше дивне светиње. Домаћин сабрања, као и претходних година, била је игуманија Макрина са сестринством манастира Добриловина, древне немањићке задужбине.  

Дјеца су са својим вјероучитељима, наставницима, хоровођама припремила богат културно-духовни програм, а опробали су и своје вјештине у различитим активностима: рецитације, хорско пјевање, квиз знања, фудбалско надметање. Учествовало је око стотину дјеце из Берана, Бијелог Поља и Мојковца.

Прво мјесто у квизу вјеронауке освојила су дјеца из Берана, друго екипа из Сутивана (Бијело Поље), а треће група дјеце из Бијелог Поља.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe