У манастиру Ђурђеви Ступови служен молебан за спас српског народа на Косову и Метохији

Уочи празника Покрова Пресвете Богородице, у сриједу 13. октобра 2021. у манастиру Ђурђеви Ступови, служен је Молебан за спас српског народа на Косову и Метохији.

У манастиру Ђурђеви Ступови служен молебан за спас српског народа на Косову и Метохији

Поводом јутрошње акције тзв. Косовске полиције на сјеверу Косова и Метохије, када је употребљено насиље против српских грађана, при чему је, како јављају медији, од стране полиције најмање једна особа српске националности тешко рањена ватреним оружјем, а број повријеђених је већи, у катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке – Ђурђевим Ступовима, вечерас је служен Молебан.

Молебан је служио протосинђел Евстатије (Драгојевић), сабрат Манастира уз молитвено учешће вјерног народа, свештенства беранског намјесништва и братије Ђурђевих Ступова.

По одслуженом Молебану, сабранима се ријечима бесједе обратио о. Евстатије, који је казао да су се помолили Богу за браћу и сестре на Косову и Метохији да им Господ пошаље милост и заштиту своју.  

„Ово није први пут да је наш народ и његов опстанак угрожен на Косову и Метохији. По ко зна који пут, последњих дана, дојучерашње убице, злочинци, силоватељи, обучени у униформе некакве назови милиције злостављају голоруки народ на Косову и Метохији. То што смо се ми сабрали, у овом светом храму, да се помолимо за помоћ и заштиту њихову није никаква политика, него је то вјековно опредјељење нашег народа за завјет косовски Светог великомученика Косовског кнеза Лазара“.

„Косово је, управо, оно голготско дрво на коме је разапет Свети кнез Лазар заједно са својим витезовима, али то није, тек, неко обично дрво које је на земљи, па сваки вјетар, свака бура, свака опасност и сваки човјек може да га угрози, да га уништи и преврне. То је једно посебно дрво, које је својим корјенима привезано за небо и за Небеско царство, па онда они злонамјерници, који би да то дрво униште, морају да пробају нешто што досада никоме није пошло за руком, нити ће, а то је да небо преврћу, парају и ору“.

„Свака кућа нашег народа на Косову и Метохији је црква. Косово је један велики храм, витлејемска пећина у којој ће се, ако Бог да, ускоро родити истина и правда насупрот људима зле воље, који, нажалост, имају подршку моћника овог свијета“, рекао је отац Евстатије.

Додао је да то није први пут у нашој историји, те да је наш народ дубоко свјестан истине да Бог није у моћи и у сили, него у истини и правди.

„Сада није вријеме када треба много да говоримо и расправљамо на који начин би требало ријешити ове проблеме, него је ово вријеме када нам је, као ријетко кад, потребно јединство нашег народа, када свако треба да гледа на који начин да помогне нашој браћи, који трпе прогоне и злостављања. Тај корак помоћи који је кадар да учини свако од нас је да узнесе своју молитву Богу и Пречистој Богородици, чији Покров прослављамо, да својим материнским покровом заштити невино страдали и прогањани народ наш на Косову и Метохији“, поручио је протосинђел Евстатије (Драгојевић). 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe