Прослављена слава манастира Светог апостола Луке у Жупи Никшићкој

Светом Литургијом, ломљењем славског колача и трпезом братске љубави, прослављен је, у четвртак 31. октобра 2019, празник Светог апостола и јеванђелиста Луке и Светог Петра Цетињског, који је слава Жупског манастира.

Прослављена слава манастира Светог апостола Луке у Жупи Никшићкој

Литургију је служио протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, уз саслужење протојереја Миодрага Тодоровића и уз молитвено учешће бројних вјерника из Жупе и Никшића.

За пјевницом је појало сестринство свете обитељи Жупског манастира.

Велики празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског и храмовну славу игуманији и сестринству, честитао је о. Слободан Јокић.

Позивајући се на ријеч Светог апостола Луке: Радујте се, јер су имена ваша записана у књизи вјечности, отац Слободан је казао да ова реченица открива смисао људског постојања.

„Нема љепших и спасоноснијих ријечи, које треба да буду путеводитељ нашег живота. Ако су оне наша звијезда водиља, онда треба да знамо да је наш живот радост од тренутка стварања, па кроз цијелу историју, кроз наш живот који је, некада испуњен страдањем, али нас на крају чека васкрсење, радост, мир и љубав у Духу Светом“, бесједио је свештеник Слободан Јокић.

Хришћанство је вјера радости, иако овај свијет, по мишљењу протојереја-ставрофора Слободан Јокић, то не познаје, него како је казао, „некад гони, хули и лаже на нас“.

„Ми смо, опет, одговорни, за овај свијет, да му носимо радост коју нам је Господ дао. Ова два свјетила Цркве опомињу нас на то и уче, Свети апостол и јеванђелист Лука, који је благовјесник те радости, писац, љекар, иконописац, мученик, страдалник, али свједок радости и љепоте уписаности у Књигу вјечности. И овај други велики наш Светитељ Петар Цетињски, државотворац, дипломата, ратник, писац. Све је, опет, из ове радости, из ове љубави, из ове благе вијести, у она тешка и смутна времена, али ниједног тренутка се нијесу поколебали, ни један, ни други, да свједоче да је Христос Бог љубави и Бог радости“, нагласио је архијерејски намјесник никшићки.

Поручио је да је то њима била звијезда водиља и да никада нијесу, по цијену живота и страдања, одустали од циља да просвећују и свједоче ријеч Божју.

„Данас се, посебно, радује племе жупско, а и шире, због ове светиње која је свједок вјечног живота. Овдје се кроз вјекове окупљало Никшино племе да се грију од љубави која је овдје засађена, и страдала кроз вјекове, али, опет, и сваки пут, се уздизала у још љепшој величини и слави. И данас смо свједоци да се она обнавља љубављу, добротом и радошћу мати и њених сестара, које су себе несебично уградиле у цијелу ову светињу. Оно што је најдивније и најљепше, што треба сви да радимо, јесте њихово гостољубље, њихова љубав према сваком ко крочи преко ове капије“, рекао је о. Слободан Јокић.

Он је на крају свог пастирског слова поручио:

„Нека нас молитве и благослови Светог апостола и јеванђелиста Луке прате. Мати игуманији, сестринству и свима, који дана славе, нека буде на благослов и спасење, на радост, уздизање, трпљење, духовну корист да буде овај дан, да буде Свети Петар, који нас штити својим крстом, као што нас је штитио кроз вријеме, да сви заједно са овим Светитељима дивним прославимо и радујемо се да и наша имена буду уписана у Књизи вјечности“.          

Светој Тајни причешћа приступили су вјерници у великом броју. Преломљен је славски колач, а како је Лучиндан крсна слава бројних жупских породица благосиљани су и славски колачи свечара.

Заједничарење у славу Светог апостола и јеванђелисте Луке, чији дио чесних моштију почива у овој светињи, настављено је уз трпезу хришћанске љубави.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe