Кроз Свете Тајне и службе Божје се спашавамо

У цркви Светих Апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, у недјељу 20. октобра Литургију је служио јереј Никола Скопљак.

Кроз Свете Тајне и службе Божје се спашавамо

О. Никола је у пастирској бесједи сабранима казао да је Господ оставио Цркви својој да се сви спашавамо кроз Свете Тајне, шаљући нам благодат Духа Светога.

“У сваком дјелу, које чинимо на овом свијету и које је богоугодно, присутна је благодат Божија. Када долазимо у храм Божји на свету Литургију, призивамо Духа Светога да се усели у нас и да нас очисти од сваке нечистоће, молимо се  за што чистије и честитије срце, са што мање злобе и гријеха, да узнесемо молитве свом Творцу, Ономе Који нам је дао сва изобилна добра на овоме свијету. А како живимо у огрјеховљеном свијету, доста пута, занемарујемо Божју благодат, заборављамо  на Онога Који нам је дао добра изобилна, ослоњамо се, често, на себе, свој ум, мислимо како ћемо својим трудом, сами са собом да постанемо бољи људи, без ичије помоћи, без призива и без присутности благодати Божје“.

„А када огрезнемо у гријех, када се препустимо материјалним стварима, овоземаљским стихијама и заборавимо на Бога, на све што је добро, онда, не сам да трујемо гријехом себе, него трујемо и оне око нас. Мали је број људи данас који овај свијет доживљавају као чудо Божје, као благодат Божју и оно што, заиста, Бог даје, љубав Своју свакоме човјеку. Управо, ти малобројни живе истински и искрено има дар Божји да свако своје дјело започиње, управо, благодаћу и љубављу Божјом. Ширећи љубав они обасипају њоме сваког другог човјека, који је са њим“, бесједио је о. Никола.

Осврћући се на прочитано јеванђељско зачало о. Никола је казао да се у њему говори о добрим дјелима и потврђује да ништа не можемо да учинимо без благодати Божје.

„Чули смо како су Апостоли читаву ноћ ловили рибу, међутим, ништа нијесу могли да улове. Када је Господ Исус Христос пошао са њима, када им је рекао да стану на средину језера и да забаце мрежу, тек тада су се мреже напуниле да су почеле да пуцају. Апостоли су се уплашили и постидјели, а Свети апостол Петар је рекао Господу да иде од њега јер је пун гријеха. Спознао је Петар своја сагрјешења, своју слабост. Тако би и свако од нас требао да се придружи апостолу Петру, да спозна своје слабости и гријехове, да избаци из себе гордост и сујету од које је сачињен сваки гријех. Гордост гази људски род и све лоше што се дешава у свијету полази од гордости и сујете. Зато, спознајмо своје слабости. Бог има велику љубав према нама када нас трпи овако слабе, чека да се обратимо Њему и примимо истину и љубав Божју, која се обилно излива на сваког од нас“.

„Начин како да живимо са Христом и у Христу јесу Свете Тајне које нам је дао. Црква Божија, Света Литургија и сједињење са живим Христом, кроз Свету Тајну Причешћа, је оно што је најсветије на овом свијету јесте. Да би се сјединили са Богом морамо да живимо онако је Црква одредила кроз пост, молитву, свету Тајну покајања, све то крунишући Светом Тајну Причешћа. Тако живимо у Христу, тако Христос живи у нама, тако бивамо испуњени Благодаћу Божјом”, бесједио је о. Никола Скопљак.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe