Епископ Методије богослужио у манастиру Бијела

У 23. недјељу по Духовима, када наша света Црква молитвено прославља Свете мученике Гурија, Самона и Авива, 28. новембра 2021. Света Архијерејска Литургија служена је у манастиру Бијела код Шавника.

Епископ Методије богослужио у манастиру Бијела

Началствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије и молитвено учешће вјерног народа.

Срећан почетак Божићног поста сабранима је пожелио Преосвећени Епископ Методије, бесједећи о прочитаном светом Јеванђељу које говорио о томе како је Господ оживио Јаирову ћерку.

„Јаир, првосвештеник, на кољенима Га је молио да дође у дом његов и исцијели му ћерку која је била болесна. Чусмо како се Господ, мало задржао, није отишао одмах до његове куће, успут је исцијелио једну жену крвоточиву, а кад је дошао у ту кућу коју је задесила несрећа, јавили су му да је дјевојчица, већ, умрла. Он им тада говори једну велику тајну због које се оваплотио и због које је дошао у овај свијет да благовијести, да каже да та дјевојчица није умрла него да спава“.

„Он је тиме нама открио тајну да смрт не гаси ништа друго, осим ове форме и облика коју данас видимо и којој смо свједоци, не гаси ништа друго осим илузије, не гаси живот. Зато је рекао да она спава, јер они који спавају, још увијек, постоје“, рекао је Његово Преосвештенство.   

Свједочећи да она спава, Он бива исмијан, јер је народ, по ријечима Епископа, већ, знао да је дјевојчица умрла.

„Он улази и говори ћерки Јаировој да устане, узима је за руку, и оживио је ту дјевојчицу. Да би свима који су били у окружењу потврдио ту истину да је Он њу оживио и да је из смрти, опет, вратио у живот, овај биолошки, психолошки какав живимо, рекао је: Дајте јој да једе, како би се показало да то није илузија, привиђење или нека опсјена, него да се она реално вратила у живот“, бесједио је Владика Методије.

Додао је да треба нагласити и разлучити још једну важна ствар – да је Он оживио Јаирову кћер.

„Она није васкрсла оним васкрсењем каквим је васкрсао Христос и оним васкрсењем којим ћемо сви, у други долазак Христов, кад буде у онај дан, да васкрснемо. Христос је једини васкрсао као нова твар, ново духовно тијело не душевно тијело, један нови начин постојања показао нама, свима који иду за Њим, који ћемо добити по Његовим нелажним ријечима, како нам је обећао“.

„Дакле, Он је оживио Јаирову кћер, оживио је и Четвородневног Лазара, али, они су, вративши се у овај биолошки, психолошки живот, поново умрли и чекају истинско, право, коначно васкрсење које треба да добију они који иду и слиједе за Христом“, поучавао је Епископ Методије, честитавши почетак Божићног поста.

„Божићни пост нас припрема за велики и дивни догађај Његовог оваплоћења, очовјечења, уласка Бога у матицу нашу живота, на ову земљу, узевши на себе све, осим гријеха, што је у људској природи и родивши се од Приснодјеве Марије Пресвете Богородице. Кад се припремамо за те велике догађаје, зашто се припремамо постом?“

„Пост није само уздржавање од хране, то је само последица оног дубљег, важнијег уздржавања, а то је уздржавање од злих дјела чији корјен су зле помисли. Преломна тачка почетка истинског поста јесте уздржање од злих мисли, злих жеља. Дјело је последица нашег стања и мисленог свијета или простора, зато је најважније да се, прије свега, уздржавамо од злих мисли да би се могли уздржати од злих дјела и да дочекавши, онако како треба, чисти, благословени, намољени, облагодаћени, велики празник да идемо у сусрет оваплоћењу Христовом“, казао је Владика будимљанско-никшићки Г. Методије.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe