Крстопоклона недјеља у Саборном храму у Никшићу: „Часни крст је символ нашег спасења и нашег духовног обновљења“

У трећу недјељу Часног поста, Крстопоклону, на празник Преподобног Бенедикта Нурсијског, 27. марта 2022. године, света Литургија је служена у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу.

Крстопоклона недјеља у Саборном храму у Никшићу

Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Драган Крушић уз саслужење свештенства никшићког Саборног храма и уз молитвено учешће вјерног народа.

Пред причешће вјерника бесједио је началствујући о. Драган, рекавши да се у трећој недјељи Великог Часног поста клањамо  Часном и животворном Крсту Господњем.

„Видимо на средини храма, поред централне цјеливајуће иконе, постављен је Часни крст – символ нашег спасења и нашег духовног обновљења. У овој недјељи поклонићемо се Часном и животворном крсту Господњем, поклонићемо се распећу Господњем, Његовим страдањима за нас свеспасоносним“, казао је свештеник Крушић.

Додао је да је човјек створен у виду крста, који сачињава вертикала и хоризонтала.

„Ветикала се исказује у основној заповјести Господњој: Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом, свим умом својим, свом снагом својом, свом мишљу својом, свим бићем својим; то је наше богољубље, љубав према Богу Творцу и Сведржитељу нашем, Творцу нас људи, неба и земље, свега видљивог и невидљивог. Хоризонтала је наше човјекољубље, наше братољубље које исказујемо, такође, оном заповјешћу Господњом: Љуби ближњега свога као себе самога. На овим двијема заповјестима Господњим почива сав закон и пророци и свих десет Божјих заповјести и те заповијести регулишу наш однос према Богу и према људима“, бесједио је прота Драган.

Казао је да се страдањима Господњим поклањамо на свакој Литургији, а поготово у овој недјељи Крстопоклоној, када пјевамо: Крсту Твоме поклањамо се, Владико, и свето Васкрсење твоје појемо и славимо.

„Ловћенски Тајновидац каже да нема васкрсења без смрти. Господ Који је пострадао на крсту, Који је умро на крсту, Који је пролио своју божанску, пречисту крв на крсту и својом крвљу искупио гријех људског рода, Он устаје из мртвих, васкрсава и побјеђује смрт као најјаче оружје у рукама сатане и нама дарује живот вјечни. Поклањамо се и Његовом славном тридневном Васкрсењу, а на Литургији се наговјештава и други долазак Господњи када ће доћи да суди живима и мртвима, да суди сваком људском кољену. То је тај домострој спасења за нас свеспасоносни“, поучавао је протојереј-ставрофор Драган Крушић.

Није случајно ова недјеља на средини поста да би нас сила Часног и животворног крста Господњег укријепила и како би овај богоугодни пост, поручио је о. Драган, испостили до краја, како би онај брод, а то је Црква, Црква је брод нашег спасења, дошао у ону сигурну луку, а то је Васкрсење Господа и Спаса нашег Исуса Христа – побједа вјечног живота над смрћу и трулежношћу, побједа смисла над бесмислом.   

Сабрани који посте Васкршњи пост, а који су се молитвом и исповјешћу припремали, приступили су Светом Причешћу.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe