Изложба икона и предавање у Парохијском дому у Никшићу

Поводом Недјеље Православља, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, у Никшићу, 13. марта 2022. године, одржано је предавање и за ту прилику уприличена изложба икона.

Изложба икона и предавање у Парохијском дому у Никшићу

Догађај је организовала Црквена општина Никшић, у чије име се бројној публици, обратио протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки. Навео је да је недјеља прве седмице Васкршњег поста посвећена успомени на догађаје који су се догодили у 8. вијеку, а који свједоче о правовјерју или правилном вјеровању.

„На неки начин данас прослављамо празник јединствене и непоколебљиве Цркве. Иконе су дубоко уграђене у живот православне Цркве и њима, по учењу које смо данас читали на богослужењу, припада поштовање, а не обожавање. Икона је преображај и показатељ реалности светитеља онаквим какав јесте у Царству небеском, преображен и свет, али она је и педагог нама какви можемо и треба да постанемо, преображени и свети“, казао је о. Слободан.

На изложби, уприличеној поводом обиљежавања Недјеље Православља, били су заступљени радови више аутора: сестринства манастира Светог апостола Луке - Жупа Никшићка, Ивана Зечевића, Андрее Перић, Љиљане Вујичић, Бориса Маркуша, Лидије Тијанић, Јелене Сјеклоће, свештеника Синише Тривића, Атељеа Минић, Марије Чумић, блаженопочившег о. Лазара (Стојковића) и покојног Лабуда Шљукића, некадашњег предсједника Општине Никшић.

Мр Мирко Тољић, професор на Академији ликовних умјетности у Требињу, награђивани графичар и графички дизајнер, такође иконописац, у првом дијелу свог предавања указао је на значај те славне побједе православља, наводећи да се дивна веза Бога и човјека, налази у икони.

Своје интересовање за икону, током студија, у комунистичком времену кад није била доступне литературе, а запостављен је био црквени живот и богато духовно наслеђе, морао је, како наводи, сам да употпуњује и проширује. Подијелио је са бројном публиком искуства о томе како је текао тај мукотрпни, али изазован и плодотворан пут стицања увида у дубину и љепоту иконе и рада на њој.
Излагање је наишло на велико интересовање публике, која је мр Мирку Тољићу поставила више питања.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe