Епископ Методије на Недјељу Православља богослужио у Расову: „Да лик Божји који носимо у себи сија и свједочи другим људима“

Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је на Недјељу Православља, 13. марта 2022. године, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва, Свету Архијерејску Литургију у цркви Свете Петке, у Расову, код Бијелог Поља.

Епископ Методије на Недјељу Православља богослужио у Расову

Бројним вјерницима, сабраним у светом богослужењу, Владика се обратио ријечима архипастирске бесједе, честитајући данашњи велики и дивни празник који се зове Побједа Православља.

„Под побједом православља се не мисли да је у питању побједа православља у односу на друге хришћанске деноминације или конфесије, на примјер римокатоличку или протестантску, него спомен на један дивни догађај. Десио се у 8. вијеку на VII Васељенском сабору, кад се једна велика несрећа, која је цијепала ткиво Цркве Христове, разријешила и превазишла“, подсјетио је Преосвећени Епископ Методије.  

Појаснио је да се радило о томе да је побиједило правовјерје, а у то вријеме унутар Цркве је дошло до раздора када су поједини хришћани сматрали да је потребно и благословено да се изображавају ликови Христов и Богородичин, да се они поштују и цјеливају на молитвеним мјестима.

„Други дио хришћана је сматрао да је изображавање лика Божјег, односно иконе Божје на дасци, платну, дрвету, камену или другом материјалу, богохулно. При томе су се позивали на оне ријечи из Светог Писма гдје каже Свети Јован Богослов да Бога нико никада видио није, а онај ко је невидљив не може ни да се изобрази, ако се изображава то је богохуљење. Скоро цијели вијек трајала је та несрећна распра, сукоб између хришћана што је наносило штету Цркви Божјој“, казао је Владика.

Додао је да су се на VII Васељенском сабору скупили оци и побједила је истинска, права, на прави начин вјеровање гдје су они рекли да, иако је Бог невидљив, Он је преко свог Сина постао видљив.

„Jер, Бог Који се невидљиво оваплотио и постао тјелесни човјек, добио је лик и облик и форму, а онда је могло и да се изобрази Његово лице. Они су нагласили да ту икону која је изображена, ми је не обожавамо, него поштујемо лик Онога ко је на њој изображен, а поштујемо је зато што је лик Онога Који је изображен, Њега обожавамо. Обожавамо тај прволик Христа Бога нашег, а иконе само поштујемо. Онда се умирила Црква Божја и то ми данас славимо, побједу тог правовјерја“, бесједио је Његово Преосвештенство.
То што смо наслиједили од Светих Отаца, преко Светог Саве и осталих Светих до данашњег дана, ту дивну хришћанску традицију, умјетност и духовност, по ријечима Преосвећеног Владике Методија, ми не можемо наслиједити на начин на који се наслеђују остале материјалне ствари.

„Ми то морамо да стекнемо, а стећи ћемо само великим трудом и великом љубављу, бавећи се својом духовном, молитвеном традицијом. Она се, сама по себи, не може задобити осим трудом, молитвом и континуираним бављењем тиме. Што се више бавимо својом духовном традицијом коју смо наслиједили, то ћемо је више вољети, поштовати и знати сачувати у свим временима и искушењима која буду долазила и нападала на праву, истинску вјеру“, навео је Епископ Методије.

Указао је да данашњи празник и иконе које данас празнујемо, и то благољепје, које се чува и његује кроз вјекове, оно свједочи и преноси ту дивну јеванђељску Христову поруку свима који се клањају дивном лику Христовом, изображеном на икони Божјој.

„Зато је веома важно да и ми, као иконе Божје, када изађемо из овог храма, напојени Духом Светим и благодаћу Божјом, такође, свједочимо ту Христову јеванђељску поуку својим животом и да тај Божји лик који носимо у себи, да он сија и свједочи другим људима. А други људи ће знати да смо Божји и да носимо Божји лик у себи тиме што ћемо испуњавати оно што нам је Христос рекао у Јеванђељу, а то је да љубимо ближње своје. Једино по томе, ако будемо имали љубави према другим људима, познаће да смо Христови“, поучавао је Владика будимљанско-никшићки, поручивши да и овај дивни храм Свете Петке у Расову, свједочи о љепоти и доброти Божјој, о љепоти и доброти људи који слиједе Христа и који су подигли овако красан храм.

„Наставићемо, ако Бог да, да га уљепшавамо, па ћемо га, једног дана, заједно, надам се да ће то бити брзо, зваћемо и нашег Митрополита Јоаникија, да га освештамо и украсимо дивним ликовима које ћемо изображавати на зидовима фрескописом и живописом, како се буде могло, и тиме славити Христа Бога нашег“, закључио је Његово Преосвештенство владика Методије.
Након Литургије, храм је опходила празнична литија са иконама, а по традици прослављања празника, прочитан je Синодик Православља.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe