Одржана сједница Епархијског управног одбора и Савјета Епархије будимљанско-никшићке

На Теодорову суботу, 12. марта 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је, уз саслужење свештенства и монаштва, Свету Архијерејску Литургију, у храму Преображења Господњег, на Жабљаку. Након Литургије, одржана је редовна годишња сједница Епархијског управног одбора и Савјета Епархије будимљанско-никшићке.

Одржана сједница Епархијског управног одбора  и Савјета Епархије будимљанско-никшићке

Вјерном народу, сабраном на светом богослужењу, ријечју архипастирске бесједе обратио се Преосвећени владика Методије, говорећи о Часном Васкршњем посту, чија прва недјеља је прошла уз молитву и свете службе Божје, чиме се припремамо се за свето Васкрсење.

„Спремамо се за Васкрсење Христово не само по садржају нашег тањира, тиме што ћемо јести посну храну, него оно што је најважније, што је најпретежније и што нам је Господ рекао данас у Јеванђељу, које смо читали и слушали, да је најважнија љубав према ближњем свом. Једино тако ћемо пројавити своју љубав према Христу Богу нашем, према Богу Кога не видимо, љубећи ближњега свога кога видимо“.

„Као што се успињемо на ову Божју гору, Дурмитор, долазећи тако што се све више успињемо географски, све нас више дочекује ова прозрачност, свјетлост и бјелина, тако исто узлазећи у љубави према ближњему својем, а истовремено постећи, подвизавајући се, а све то зачинивши дубоким смирењем и јасном свијешћу о томе колико смо недостојни пред Богом шта год да Му принесемо као уздарје, тако ћемо успињући се дочекати и ону истинску, праву Божанску нестворену свјетлост и енергију коју је Господ пројавио на оној гори, у оном дану на који нас овај храм, овдје постројен подсјећа и коме је посвећен – Преображењу Господњем“, рекао је Епископ Методије.
Додао је да је то она права, истинска назнака и назначење, и циљ нашег хришћанског живота – да задобијемо ону свјетлост коју прославља овај храм.

„То је она преображењска, таворска свјетлост и молимо се Богу и Светом Теодору Тирону и свим светима да нас удостоји тог истинског смисла и циља нашег живота, а то ће једино бити ако будемо љубили једни друге. Бог вас благословио сваким добром и свјетлошћу нетварном даровао“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Методије.

Потом је одржана сједница, којом је предсједавао Преосвештени Епископ Методије, а у раду су учествовали чланови Савјета и Епархијског управног одбора Епархије будимљанско-никшићке. Током рада је усвојен завршни рачун за прошлу и усвојен буџет за текућу годину.

Било је ријечи о питањима која се тичу живота и рада у Епархији. Донијето је и неколико одлука од значаја за даљи рад и живот Епархије будимљанско-никшићке.

На крају засиједања, Владика Методије је захвалио члановима Епархијског савјета и Епархијског управног одбора на труду и показаној љубави, позвајући да и у наредном периоду сви заједно уложе још више напора у остваривању постављених задатака. 

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe