Министар правде Владимир Лепосавић: Ускоро темељни уговор Црне Горе и Српске Православне Цркве

Министар правде, људских и мањинских права у Влади Црне Горе Владимир Лепосавић изјавио је да је Српска Православне Црква једина традиционална црква, односно вјерска заједница, са којом држава није претходно склопила темељни уговор о сарадњи, али да ће се “ускоро отклонити и та дискриминација”.

Министар правде Владимир Лепосавић

“Министарсто правде, људских и мањинских права, заједно с правним експертима и представницима Цркве, успјешно је обавило дијалог и усагласило текст будућег споразума, па су сада створени сви услови да се овај споразум потпише”, рекао је Лепосавић београдској Политици.

Додао је да је имао част и посебно задовољство да учествује у том дијалогу јер су легитимна права Цркве била полазна основа.

“Представници министарства и Владе Црне Горе прекинули су праксу уцјењивања Цркве, бринући превасходно о томе да темељни уговор буде у складу с Уставом и правним поретком Црне Горе. То је уједно и најбољи примјер секуларности и начела одвојености цркве и државе, које се заснива на разумевању и сарадњи”, поручио је Лепосавић.

Министар је оцијенио да је усвајање и ступање Закона о слободи вјероисповести на снагу означило почетак нове ере у Црној Гори.

“Влада се посветила решавању свих осталих питања која су важна за друштво, док су цркве и вјерске заједнице почеле да живе слободно и без политичког притиска и манипулације, можда први пут у историји Црне Горе. Нова законска решења укинула су сваку могућу дискриминацију, а искористили смо прилику да унапредимо каталог посебних вјерских права. Министарство правде, људских и мањинских права наставља рад на унапређењу односа државе и цркава и вјерских заједница. У поступку смо усвајања нових подзаконских аката и формирања мјешовитих комисија за сарадњу с вјерским заједницама, чији ће статус и рад бити подигнут на виши ниво, казао је Лепосавић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe