САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Kонференција o вјерском туризму Пројекат „Чудни су путеви вјере од Лима до Зете“ у оквиру програма прекограничне сарадње Србија Црна Гора.

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Од петка 20. маја до недеље 22. маја Епархија будимљанско-никшићка и пројектни партнери организују прекограничну конференцију на тему вјерског туризма у Колашину у Хотелу Бјанка. Вјерски туризам је најстарији облик туризма. Прекогранично подручје Србије и Црне Горе има богат потенцијал са невјероватно згуснутом концентраијом као омиљене дестинације ходочасника и туриста из цијелог региона Западног Балкана. Српска Православна Црква је власник најзначајнијих споменика културне баштине с обзиром да су древне Православне цркве и манастири најрепрезентативнији и највриједнији бисери културе у обије земље. У савременом контексту постоје заједнички изазови са обје стране границе које су битне како за традиционалне вјерске заједнице тако и за друштво у цјелини. У конференцији учествују туристичке организације, вјерске заједницце, медијски посленици, стручњаци из области туризма, представници локалне самоуправе, ходочасничке агенције и други учесници из прекограничне оласти заинтересоани за размјену искуствва, знања, умрежаввање и развој прекограничног вјерског туризма између Србије и Црне Горе на тему туризма и религије. Како се сагледавају туризам и религија са аспекта сваке религије? Како традиционалне вјерске заједнице схватају туристе, тј. као обичне туристе, потенцијалне вјернике или вјерне ходочаснике.

Проф. др Јован Попеску излаже о вјерском туризму у Православљу, Римокатоличанству и Исламу, као и о највећим атракцијама и туристичком промету. Проф. др Александар Ђурић образлаже о вјечитој дилеми: Турисста или Ходочасник? Проф. др Милош Видаковић излаже о практичним искуствима организације вјерских путовања у Свету Земљу, а свештеник Бранко Ђурић сагледава православље и туризам из богослоског аспекта. Мр Дарко Ђуровић се бави темом туристичке валоризације вјерских објеката - амбиције и реалност. У оквиру конференције одржавају се и радионица умрежавања у циљу повезивања са туристичким агенцијама и туроператорима са вјерским представницима како би се постигло боље разумевање потреба туриста, фокус групе о томе како промовисати верска туристичка места те се израђују практични примјера за пакет аранжмане.

Вјерски и културни туризам је препознат као важан потенцијал за развој општина Никшић и Прибој. Будући да су економске активности, између осталог концентрисане управо на туризаму ова подручја имаће користи од валоризације постојећих потенцијала. Идеја за развој овог пројекта лежи у чињеници да је дискреционо путовање у слободно време где је религија основни мотив за путовање, где је само путовање облик духовног напретка, а одредиште место богослужења и ходочашћа популаран у прекограничном подручју.

После скоро два миленијума хришћанства у прекограничном подручју, хришћанско  наслеђе представља значајан туристички ресурс двије земље које треба његовати,  промовисати и користити. Кроз овај пројекат је обихваћена адаптација и опремање историјске виле у Никшићу у сврхе ходочасничког и културног центра и изградњу и опремање Центра за посјетиоце у Прибојској бањи, брендирање циљаног подручја као туристичку атракцију, развијање итинерара за потребе вјерског туризма, креирање приручника о вјерском туризма како би се подржао развој кључног производа и допринијело његовој одрживости.

Најзначајније активности пројекта „Чудни су путеви вјере, од Лима до Зете тиичу се изградње центра за посјетиоце у Манастиру Св. Николаја у Приојској ањи, Општина Приббој и Адаптације задужине проте Милана Ћуковића у Хходочаснички и културни центар у Никшићу.

Овај пројекат има за циљ да допринесе побољшању капацитета за искоришћавање туристичких потенцијала прекограничне области Црна Гора – Србија кроз стварање прекограничног производа у склопу вјерског туризма стварањем нове туристичке инфраструктуре, промовисањем прекограничне области као туристичке дестинације, умрежавањем и преношењем знања и вјештина.

Пројектом је такође овухваћено и организовање прекограничног семинара за подизање капацитета туристичких радника, презентацију културног вјерског и историјског наслеђа прекограничне области, израда и брендирање суввенира. Посебна пажња ће се посветити заједничком подизању капацитета кроз организовање тренинга у области угоститељства при чему ће се и лиценцирати три туристичка водича. Поред тога, планиране су и двије прекограничне студијске посјете, двије промо туристичке туре унапријеђеног вјерског туризма програмске области и презентација прекограничне туристичке понуде на туристичким сајмовима. Пројекат је заједнички осмишљен и заједно га импленетирају партнери у Црној Гори, Епархија будимљанско-никшићка, и Србији као водећи партнер Туристичка организација Прибој и Епархија милешевска као придружени ентитет.

Пројекат ко-финансира Европска Унија посредством Mинистарства финансија, Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније Републике Србије у оквиру Инструмента за претприступну помоћ (IPA II). Укупна вриједност пројекта износи 410,430.38 €, од чега Европска унија кофинансира износ до 336,552.91 €.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe