Промовисан пројекат нове туристичке инфраструктуре: „Чудни су путеви вјере од Лима до Зете”

У парохијском дому у Никшићу промовисан је пројекат „Чудни су путеви вјере од Лима до Зете” који има за циљ да допринесе побољшању капацитета за искоришћавање туристичких потенцијала прекограничне области Црна Гора – Србија кроз стварање прекограничног производа у склопу верског туризма стварањем нове туристичке инфраструктуре, промовисањем прекограничне области као туристичке дестинације умрежавањем и преношењем знања и вештина.

Промовисан пројекат нове туристичке инфраструктуре: „Чудни су путеви вјере од Лима до Зете”

Пројекат су представили координатор пројекта у Црној Гори протођакон Констатин Дојић,  пројектни менаџер Туристичке организације Прибој Видоје Дидановић, архијерејски намесних никшићки протојереј ставрофор Слободан Јокић, директор Туристичке организације Никшић Митар Бараћ и Миљан Мијушковић из Општине Никшић.

На представљању пројекта речено је да је верски и културни туризам препознат као важан потенцијал за развој општина Никшић и Прибој, а будући да су економске активности, између осталог концентрисане управо на туризаму ова подручја имаће користи од валоризације постојећих потенцијала.

- Идеја за развој овог пројекта лежи у чињеници да је дискреционо путовање у слободно време где је религија основни мотив за путовање, где је само путовање облик духовног напретка, а одредиште место богослужења и ходочашћа популаран у прекограничном подручју. После скоро два миленијума хришћанства у прекограничном подручју, хришћанско наслеђе представља значајан туристички ресурс две земље које треба неговати, промовисати и користити. Кроз овај пројекат је обухваћена адаптација и опремање историјске виле у Никшићу у сврхе ходочасничког и културног центра и изградњу и опремање Центра за посетиоце у Прибојској бањи, брендирање циљаног подручја као туристичку атракцију, развијање итинерара за потребе верског туризма, креирање приручника о верском туризму како би се подржао развој кључног производа и допринело његовој одрживости. Пројектом је такође овухваћено и организовање заједничке прекограничне конференције на тему изазова у савременом верском туризму и организовање прекограничног семинара за подизање капацитета туристичких радника, презентацију културног верског и историјског наслеђа прекограничне области. Посебна пажња ће се посветити заједничком подизању капацитета кроз организовање тренинга у области угоститељства при чему ће се и лиценцирати три туристичка водича - наводи се у заједничком саопштењу. Поред тога, планиране су и две прекограничне студијске посете, две промо туристичке туре унапређеног верског туризма програмске области и презентација прекограничне туристичке понуде на туристичким сајмовима. У циљу промоције туристичких потенцијала планирано је креирање промо-материјала, промотивних видео-записа и колекције сувенира.

Пројекат је заједнички осмишљен и заједно га имплементирају партнери у Црној Гори, Епархија будимљанско-никшићка, и Србији, Туристичка организација Прибој и Епархија милешевска. Пројекат финансира Европска Унија посредством Министарства финансија, Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније Републике Србије у оквиру Инструмента за претприступну помоћ (ИПА ИИ). Укупна вредност пројекта износи 410.430,38 евра, од чега Европска унија кофинансира износ до 336.552,91 евра.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe