Филм „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсења Христовог“ приказан у Никшићу

На програму културно-духовне манифестације „Дани Светог Василија Острошког 2022“, коју, у славу Острошког свeтитeљa и чудотворца, организују Општина и Црквена општина Никшић, у понедјељак 9. маја 2022. године, била је пројекција филма „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсења Христовог“, аутора Бранислава Илића.

Филм „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсења Христовог“ приказан у Никшићу

После пројекције, која је уприличена у сали Никшићког позоришта, о овом документарном филмском остварењу говорили су: протосинђел Сергије (Рекић), настојатељ манастира Острог, теолог мр Милош Ненезић и аутор филма, катихета Бранислав Илић.

„Фасциниран сам и тиме како су говорници свједочили о Светом Василију, то је прелијепо, сам ток радње; заиста препоручујем свима, јер много је података, бескрајно важних који су изнесени, и утисака, искустава, тако да је врло битно да се филм погледа, после извјесног временског периода, поново. Сјетио сам се ријечи из акатиста: Болне је исцјељивао, разбратимљене збратимљавао, и демонске везе раскидао Свети Василије. То су мисли које су ми се фокусирале док сам гледао филм, а имајући лично искуство живота поред моштију Светог Василија. То су три пројаве Светог Василија, преко његових светих моштију, које су обиљежиле ово мјесто, прије свега манастир Острог, овај крај и Светог Василија. Сагледавам колико смо ми од Бога помиловани и благословени што имамо прилику  да, кад год, пожелимо можемо да дођемо да цјеливамо руку и мошти, икону и сваки онај камен острошки и да затражимо да нам помогне“, рекао је о. Сергије (Рекић).

Филм као седма умјетност, по ријечима мр Милоша Ненезића, може бити и већ се користи као средство за спасоносну мисију Цркве.
„Шта нам показује документарни филм „Свети Василије сведок васкрсења“ који смо вечерас погледали? Једну свештену повјест - живот светог Василија чудотворца Острошког, који је на овим нашим просторима, прије 350 година, живио, служио и подвизавао се. Овај филм није нека романтична ружичаста прича накићена маштом, као што неки маловјерни мисле, већ истинско свједночанство вјере. Живот и подвиг Светог Василија је образац живота свих хришћана, а аутор филма, потакнут оном мишљу апостола Павла из посланице Римљанима: Сјећајте се својих учитеља! потрудио се да нам тај образац прикаже на један савремен начин, и на начин који је приступачан човјеку нашег времена“.

„Филм нарочито красе аутентична свједочанства о значају острошког чудотворца и чудима којима се свакодневно актуализује истина да је Свети Василије истински свједок Васкрсења и светитељ преко којег се нетварне енергије Божје изливају на свакога човјека. Педагошки сегмент филма огледа је у поукама Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, и отаца Сергија и Бобана, кроз које се изнова у личности Светог Василија Острошког актуализују ријечи псалма „Диван је Бог у светима својимˮ, казао је Ненезић.

Бранислав Илић, аутор филма, говорио је о значају светитељства.

„Бог прославља свете, не њиховом славом, него самом својом славом. Свети дакле бивају освећени и прослављени не неком светошћу или славом која извире из њих, него Светошћу и Славом самог Бога...Православно богословље, како га је развио Свети Григорије Палама и други исихасти онога доба, светлост коју виде светитељи и славу која их окружује, схвата као нестворене енергије Божје, односно као светлост и славу самог Бога.

Истински светитељ, према томе, јесте онај који ни на који начин не тражи своју славу, него само славу Божју. Када неко тражи своју славу, он тада губи светост, јер у коначном, не постоји други свет осим Бога. Светост значи учествовање и заједница у светости Божјој – то уосталом значи и обожење. Нека би молитвама Светог Василија Острошког све нас Господ утврдио на овом путу светости и обожења“, навео је катихета Бранислав Илић.

Филм „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсења Христовог“ нaстao је пoвoдoм обиљежавања јубилеја - 350 гoдинa oд упoкojeњa Свeтoг Вaсилиja Oстрoшкoг, a снимљен je сa блaгoслoвoм Њeгoвe Свeтoсти Пaтриjaрхa Пoрфириja, у прoдукциjи Тeлeвизиje Хрaм.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe