Молитвено сабрање у древној светињи у Грахову

На празник Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског, у недјељу 22. маја 2022. године, светом Литургијом и црквено-народним сабрањем прослављена је храмовна слава цркве у Грахову.

Молитвено сабрање у древној светињи у Грахову

Свету Литургију су служили: протојереј-ставрофор Раде Лакета из Пераста, протојереј-ставрофор Петар Крговић, надлежни парох и јерођакон Андреј (Миљанић), сабрат манастира Косијерево уз молитвено учешће вјерног народа.   

Након одслужене Литургије организована је трпеза братске љубаву у Парохијском дому у Грахову.

Древна светиња црква Светог Николе грађена је од 1499. до 1502. године, а градили су је дубровачки мајстори. Обновљена је 1879. године трудом племеника граховских. У цркви је карактеристична живописана композиција Страшног суда којој је дато истакнуто мјесто.

Пренос моштију Светог Николаја Мирликијског

У вријеме цара Алексија Комнена и патријарха Николе Граматика, 1087. године тијело овог Светитеља бива пренијето из Мира Ликијскога у град Бари, у Италији. То се десило због навале муслимана на Ликију.

Светитељ се у сну јавио некоме чесном свештенику у Барију и наредио да му се мошти пренесу у тај град. У то вријеме град Бари је био православан и под православним патријархом. При преносу моштију догодила су се многа чудеса, како од додира моштију, тако и од мира, које је изобилно точило из моштију.

Још се у овај дан спомиње чудо Светог Николаја над Стефаном Дечанским, краљем српским коме је повратио вид.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe