Литургијским сабрањем прослављена слава храма Светог Саве у Почивалима

Слава храма Светог Саве у Почивалима, код Велимља у Бањанима, прослављена је, у суботу 28. маја 2022. године, литургијским сабрањем, ломљењем славског колача и црквено-народним сабором, који је одржан у новоосвећеном Црквено-народном дому при овој древној светињи.

Литургијским сабрањем прослављена слава храма Светог Саве у Почивалима

Свету Архијерејску Литургију служили су Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије и Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије са свештенством, монаштвом и вјерним народом Бањана, Црне Горе и Херцеговине.

Последњих 20-ак година црквено-народни сабор  при храму Светог Саве у Почивалима, одржава се на празника Преноса моштију Светог Саве, а овогодишња прослава је, по благослову Преосвећеног владике Методија, одржана 28. маја уз учешће двојице наших Архијереја.

По одслуженој Литургији и причешћа вјерника, литија вјерног народа је опходила храм, а освештан је и преломљен славски колач и жито. Владика Методије је ријечима добродошлице поздравио Високопреосвећеног Митрополита Јоаникија, захваливши му што је дошао у свој родни крај.  

„Овдје се наш Митрополит родио, узрастао и отишао на школе, а за једно мјесто и један крај нема већег благослова него кад неко, отишавши из њега да учи и образује се и узраста духовно и тјелесно, се врати као духовни пастир свом крају и да га као митрополит посјети. То је велики благослов за ово мјесто и народ. Хвала Богу што нам је дошао данас Митрополит да са нама заједно слави на Литургији Христа Бога нашег, а онда и да се окупимо и радујемо једни другима, гледајући у лицима оно право и истинско лице, оно што једино треба да у ближњему свом видимо, а то је лик Божји“, рекао је Владика, додавши да тада нећемо доћи у стање да неког због нечега осудимо, гледајући на нечија дјела, а пренебрегавајући онај лик који носи у себи и назначење које је Бог човјеку дао.

„Да види свијет да се свијетли свјетлост наша пред свим људима, и да у нама и по нашим добрим дјелима виде и прославе Оца нашег Који је на небесима. Добродошао Високопреосвећени Митрополите, благослови, помоли се и подржи овај добри народ“, казао је Његово Преосвештенство.

Празник Преноса моштију Светог Саве, по ријечима Митрополита Јоаникија, обиљежава се, посебно, последњих 20-ак година.

„Овај празник који посебно обиљежавамо, који је празник сабора Матовића и Крушића, али и свих осталих који желе да дођу, а превасходно они који су везани за овај свети храм, за ове гробове, за огњишта, иако се народ раселио поприлично. Али кад има на уму да једном годишње треба да дође својој светињи онда то скоро свако може да уприличи. То нас је задужио управо Свети Сава да се сабирамо. Он нас је привео Господу Исусу Христу, сјединио нас са Христом, привео нас својој Цркви, а Црква је сабор Божји небоземни, сабор анђела и људи, сабор оних који су већ прослављени на небесима и нас који се трудимо овдје на земљи. Све један Дух Божји прожима, обједињује нас Господ Који је глава Цркве. Зато су наши сабори тако значајни, радосни и свијетли, тако нас укрепљују, дају нам снагу“, рекао је Митрополит Јоаникије.

Додао је да је Свети Сава, као сасуд благодати Божје и Духа Светог, наш народ одуховио, просветио, културно и духовно уздигао и пропутио му пут, те осам вјекова иде путем Светог Саве, а то је пут Христов, јеванђељски пут.

„Хвала Богу, идемо путем наших предака који су чинили све да посвједоче своју вјеру и у најтежим временима. За овај свети храм се говори да је подигнут после Косовске битке, косовског распећа. Не знамо кад је тачно подигнут, али знамо кад је осликан, нешто прије него што је у ове крајеве дошао Свети Василије Острошки, у временима тешког турског ропства. Наш је народ знао и тада да чува своју вјеру, да ствара, чува писменост, своје српско име и своју културу, своју духовност. Довољно је само ући у овај свети храм да се види каква је историја не само овог мјеста, него нашег народа“, бесједио је Високопреосвећени Митрополит Јоаникије.

Овом приликом архијерејском граматом одликован је Милан Ђ. Матовић, предсједник Црквеног одбора при овом храму за показану љубав и доброчинство према Цркви, нарочито приликом обнове храма и изградње Црквено-народног дома у Почивалима.

Обављено је освећење Црквено-народног дома гдје је уприличена трпеза братске љубави. Сабране је поздравио професор Веселин Матовић, а Светосавску бесједу је одржао проф. др Душан Крцуновић.

„Ако постоје мјеста предодређена да буду својеврсни видиковци са којих поглед посматрача пробија садашње вријеме и простор, и ако постоје мјеста са којих пуца поглед на нашу црквено-народну историју, од чијег одјека устрепери богољубиво и родољубиво срце посматрача, и ако постоје таква ријетка мјеста на којима савремени посматрач постаје доживљајни учесник живог предања, онда је то управо мјесто на коме се угнијездио овај свети Божји храм који од памтивијека својом храмовном славом свједочи о посебном мјесту Бањана у културној историји Светосавља“.

„Током седам вјекова свог постојања – на овој размеђи на којој су се смјењивале државе, династије и царстава, на овом попришту великих историјских борби, од националног и чак европског значаја – Светосавље је било и остало најважнија духовна константа, симбол одолијевања, постојаности  јединствености разнородног бањског племена“, навео је Крцуновић, додавши да ако би се у једној ријечи могла сажети седмовјековна епопеја бањског племена, онда би то била његошевска пјесничка ријеч „постојанство“.

„У тој ријечи остварен је спој између тегобности постојања у историјском времену и достојанственост једног вјерујућег држања овдашњег човјека спрам надисторијских идеала и вриједности богочовјештва. И као што та ријеч спаја онтологију, етику и есхатолошко праскозорје, тако и овај крај представља јединствено мјесто укрштаја предања династије Немањића, Косовског завјета са видовданском етиком и предања династије Петеровић-Његош“, казао је др Душан Крцуновић.

Одржан је пригодан културно-духовни програм.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe