Епископ Иринеј одржао је телефонску конференцију са г. Метјуом Палмером, помоћником Државног секретара Стејт Департмента

У понедељак, 18. маја 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј одржао је телефонску конференцију са г. Метјуом Палмером, помоћником Државног секретара Стејт Департмента у Канцеларији за Европске и Евроазијске послове, са зоном одговорности за Западни Балкан и Егејско подручје.

Епископ Иринеј

У пријатном и конструктивном разговору, Владика Иринеј и г. Палмер су разговарали о тренутној ситуацији у којој се налази Српска Православна Црква у Црној Гори. Посебна пажња је, још једном, посвећена питањима око Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница из 2019. године. Разговарано је о могућим негативним последицама које би закон могао да има за друштвену стабилност у Црној Гори и региону уколико тренутни проблеми не буду разрешени на праведан и транспарентан начин.

С тим у вези, нарочита пажња је посвећена недавном хапшењу Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија и седморице његових свештеника. Епископ Иринеј и г. Палмер су се сложили да иако се Сједињене Америчке Државе не би мешале у унутрашње ствари Црне Горе, ипак неопходно је да се учини све да се осигура да основна људска права и верске слободе, које су у самом врху приоритета америчке спољне политике, буду испоштоване и у потпуности спроведене уз дужно поштовање одредаба о заштити јавног здравља.

Владика Иринеј је говорио о потреби неговања законског и конструктивног дијалога уз пуно поштовање права на окупљање свих грађана Црне Горе. Г. Палмер је уверио Владику Иринеја да власти САД помно прате развој догађаја у Црној Гори и да охрабрују све стране да нађу међусобно прихватљиво решење за тренутну ситуацију у оквиру црногорског правног система, а без политичке или верске дискриминације Српске Православне Цркве и њених верника.

Из канцеларије Епископа источноамеричког

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe