Неће нас заплашити. Идемо до Хросове побједе (ВИДЕО)

Молебан Пресветој Богородици за спас Светиња и вјере православне служен је вечерас у цркви Светих Петра и Павла у Бијелом Пољу. Након молебна улицама града прошла је свечана литија, (која је раније пријављена) уз поштовање свих мјера  које је прописао НКТ, до цркве Светог Николаја у бјелопољском насељу Никољац.

Неће нас заплашити. Идемо до Хросове побједе

Убрзо по завршетку литије свештеник Милосав Јовановић позван је да се одмах јави на саслушање у Центар безбједности Бијело Поље, само недјељу дана након срамног напада на његово возило при чемуму је причињена материјална штета од до сад непознатих починилаца. Позив на саслушање оца Милосава, због служења Богу и своме народу, још је један у низу срамних чинова застрашивања и дискриминације свештенства у Бијелом Пољу.

У бесједи након молебна, пред сам поазак литије јереј Милосав се, пред Петровом црквом, помолио да нас Господ сачува од искушења и избави од злога.

,,Тај зли је сами сатана, сами ђаво, кога Свети оци називају још и  непријатељем човјековим. Ипак он може врло лако постати пријатељ оних који ударају на Цркву идући против Христа Господа. Нажалост, у Црној Гори  ми смо данас свједоци удара на Христа, кога ти и такви покушавају протјерати из православне Црне Горе. Надамо се у Бога и у Његову милост да Господ неће дозволити да се то догоди“-казао је отац Милосав и додао да смо, у данима који су иза нас, нажалост били свједоци полицијских удара багерима на Светиње.

,,Рушење Светиња је вјероватно први члан оног срамног закона о слободи вјероисповијести који је донесен, а са којим се Српска православна црква никада неће сложити. Ми се и окупљамо због  удара на Светиње, на Ћивот Светог Василија, чији конак цркве на Бриској гори су недавно срушили  безбожници. Данашњи безбожници са овим и оваквим безбожним режимом иду и корак даље. Они не само да руше Светиње, него нам прогоне и свештенство, које служи Богу и народу, као што је то случај са оцем Сашом Јањићем из Пљеваља. Кажу да отац Саша представља опасност за камен темељац Црне Горе. Поручујем им да је, поред храмова и Светиња, наше свештенство и монаштво такође Светиња. Дозволимо ли да изгубимо иједног свештеника или монаха, знајмо да ће нам одузети и Светиње. Ако не буде нашег свештенства, ко ће се са нама Богу молити и Свете литургије служити? Како ћемо онда одбранити наше Светиње?“-пита се отац Милосав.

Отац Милосав додаје да је срамно и нечувено да се владикама и свештеницима суди и пресуђује.Тога нема нигдје у савременој Европи која треба да се стиди што је дозволила да се ово дешава у Црној Гори.

,,Искористивши ситуацију да се Црква и свештенство дискриминишу и нападају ових дана, безбожници су се дрзнули да још и  пријете, шаљући пријетеће поруке. Поручујемо им да нас неће заплажити. Они треба да се стиде својих недјела, док смо ми одавно своје животе уткали у темеље ових храмова. Ми идемо до славне Христове побједе. Иако нијесам пророк, знам да ова наша борба има само један исход, а то ће бити Христова побједа и побједа оних који иду за Њим“- поручио је отац Милосав позивајући вјернике да поштују мјере НКТ-а, да у литији не буде ружних ријечи, нити погледа и да не насиједају на провокације, јер је литија молитва, а молитвом се побјеђује.

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe