У Никшићу одржана промоција зборника „Косовско огледало – одсјаји покосовске Црне Горе“

Промоцијом зборника „Косовско огледало – одсјаји покосовске Црне Горе“, које је одржана у недјељу, 17. јула 2022. године, на платоу испред Градске куће, у Никшићу, завршена је манифестација „Дани породице Романов у Никшићу“, коју су организовали Туристичка организација НВО Пандурица.

У Никшићу одржана промоција зборника „Косовско огледало – одсјаји покосовске Црне Горе“

Зборник је објављен недавно, с благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Методија, а у издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, Општине Никшић и НВО Пандурица. Предговор Зборника потписује Владика Методије, а у књизи су заступљени текстови око 150 аутора.

Проф. др Драго Перовић, један од приређивача, је казао да ћемо великомучеништво, страдање породице Романов, на правди Бога које се одиграло 17. јула 1918. године, покушаћемо да разумијемо кроз  наше српско страдање, кроз наше Косово и нашу Метохију, кроз оно што смо били, што јесмо и што ћемо бити.

„Ово је наше „причешће“ чашћу косовских мученика, учешће којим не тражимо ништа за себе, осим да се захвалимо дјеци Ораховца, и свој нашој косовско-метохијској дјеци, јер се дивимо њиховој Божијој изабраности да буду јачи од свих искушења и да том божанском снагом буду они нама, а не ми њима, подршка и огледало.“

„Од њих смо добили „идеју да уприличимо зборник којим би се представио однос становника са територија данашње Црне Горе према Косову и Метохији, један мозаик некадашњих и данашњих, званичних и личних, научних и поетских, књижевних и ликовних огледања у косовско-метохијској вертикали српског народа. Наравно, без намјере да тај пресјек буде свеобухватан, али довољан да обухвати што више различитих виђења и становишта, осјећања и прорицања, свједочанстава и надања. Изабрани и прикупљени радови су дјело људи различитих вјекова и годишта, професија и функција, који су живјели, или живе на територији данашње Црне Горе, или су поријеклом са ових њених разноликих простора. Жељели смо да једнако буду заступљени некадашњи великодостојници као и данашњи ходочасници, они који су добар дио живота провели на Косову и Метохији, као и они ријетки који тамо никада нијесу били. Заједничко им је да су вољели и да воле све оно што Косово и Метохија значе и симболизују, свједоче и наговјештавају у историји српског народа“, казао је Перовић.

Такође један од приређивача, протојереј Мирко Тодоровић је нагласио да, угледајући се на Господа нашег који је страдао због нас, ми непрестално страдамо на Косову и са Косовом, потпуно свјесни да послије Голготе долази Васкрсење.

„Ми вјерујемо да смо изабрани народ и да ће нам се Бог смиловати, да ће наш народ на Косову и Метохији живјети боље и срећније. Баш због тога што свјесно страдају, да и нас освијесте да никада не заборављамо нашу колијевку и наше вјековно огњиште. Сви смо ми са Косова, неки то неће никада признати, али то није толико ни важно. Важно је да то ми који знамо да је тако изговарамо и свједочимо непрестално, да том сољу овај свијет солимо, јер истина је неприкривена, она се стално открива, баш као она вјечна Истина којом смо створени и којом треба да живимо“, поручио је о. Мирко Вукотић.

Проф. др Вања Ковић са Филозофског факултета у Београду је саопштила да о теми која нас је сабрала говори свечаним и дубоким тоном и потресом у души.

Јанко Јелић, чији текст је заступљен у зборнику, захвалио је члановима НВО „Пандурица“ кроз чије свједочење је створио јасну слику о начину животу српског народа на Косову и Метохији, тачније у Ораховцу, за чију дјецу су раније организовали веома успјешну акцију „Божур за дјецу Ораховца“.

У име НВО Пандурица, која је знатно раније иницирала и пружила несебично залагање да се организује манифестација „Дани породице Романов у Никшићу,  обратио се Никола Цицмил. Подсјетио је да су основани 2018. године са циљем да култивишу и сачувају амбијент Царевог моста и брда Пандурица, уз то и да организују хуманитарне акције гдје год је потребно. Њихова најпознатија акција је „Божур за дјецу Ораховца“ која је окупила велики број људи и изван Црне Горе са једним циљем – да помогну нашем народу на Косову и Метохији и да им пошаљу поруку да нису сами и напуштени.   

Модераторка је била Марија Јелић. Вече су употпуниле Милена Поповић, Гордана Милатовић и Тијана Блечић Перовић. Новац прикупљен од продаје зборника намијењен је за наставак акције НВО Пандурица „Божур за дјецу Ораховца“. 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe